U trendu

Parlamentrana većina traži da Ustavni sud suspenduje ukaz o raspuštanju Skupštine

Poslanici crnogorske parlamentarne većine traže od Ustavnog suda da donese privremenu meru kojom će suspendovati odluku predsednika države da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore, dok ne bude izabran i ne stupi na dužnost novi šef države.

Prvi krug predsednilkih izbora u Crnoj Gori održava se u nedelju 19. marta.
Poslanici su predali Ustavnom sudu Predlog za ocenu saglasnosti ukaza o raspuštanju Skupštine koji je sinoć doneo predsjednik države Milo Đukanović, saopšteno je iz Kabineta predsednice Skupštine Danijele Đurović.

Iz Kabineta ističu da je posle izglasavanja nepoverenja Vladi, saglasno Ustavu, Đukanović bio obavezan da predloži mandatara, što nije uradio do današnjeg dana.

„Da bi odluka predsednika Crne Gore da donese Ukaz o raspuštanju Skupštine bila potpuno usklađena sa Ustavom Crne Gore, neophodno je bilo da isti taj predsednik predloži mandatara za sastav nove Vlade. To nedvosmisleno precizira član 92 stav 1 Ustava Crne Gore, koji propisuje da se Skupština raspušta ako ne izabere Vladu u roku od 90 dana od dana kada predsednik Crne Gore prvi put predloži mandatara“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je danas raspisao prevremene paralamentare izbore za 11. jun.

Đukanović je juče doneo odluku da raspusti parlament na osnovu spornih izmena zakona o predsedniku, kojim se deo nadležnosti šefa države u predlaganju mandatara za sastav vlade prenosi na Skupštinu, a koje je i sam kritikovao i ocenjivao kao neustavne.

Ipak, morao je shodno Ustavu da potpiše Zakon nakon što ga je parlament drugi put usvojio čime je to zakonsko rešenje postalo dio pravnog sistema. na osnovu tih izmena zakona je poslanik i bivši diplomata Miodrag Lekić pokušao bezuspešno da sastavi novu vladu.

Pojedini pravnici i političari dovode u pitanje pravni osnov raspuštanja parlamenta. Sporni zakon je pred Ustvanim sudom.

Đukanović je na konferenciji za medije danas kazao da se sve vreme istrajno držao Ustava te da je Crnoj Gori preko potrebna normalizacija društvenih okolnosti kako bi povratila društveni prestiž koji je mukotrpno sticala od obnove nezavisnosti.

Na pitanje šta ako se Zakon o predsedniku proglasi neustavnim, Đukanović je rekao da se u ovom slučaju pozvao na Ustav Crne Gore. Ističe da odluci nije pribegao nepromišljeno, već nakon detaljnih konsultacija sa timom pravnika.

„U ukazu koji sam donio juče taj zakon se ne pominje. Međutim taj zakon je dio pravnog sistema Crne Gore i biće dok god ga ne isključi Ustavni sud. Ozbiljan odnos prema pravnopolitičkoj realnosti me navodi na rezon da je taj zakon u pravnom sistemu. Oni koji su ga doneli su kreirali neustavna rešenja želeći da zaobiđu instituciju predsednika ne slažući se sa mnom“, rekao je Đukanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.