U trendu

Perišić: Komšićeva prijava pritisak za smenu Dodika

BANJALUKA – Savetnik predsedavajućeg Predsedništva BiH, Srđan Perišić, povodom krivične prijave koju je hrvatski član Predsedništva BiH podneo protiv Milorada Dodika, kaže da je to dokaza „prevelike, gotovo paranoične nervoze Željka Komšića i svih onih koji rade za Britance i njihove službe“.

Perišić za banjalučki portal Insajder tvrdi da Komšić radi za britanske tajne službe i da je upravo po njihovoj želji postavljen u Predsedništvo BiH da bi Dodika „oterao“ sa funkcije.

„Oni su mislili da će Dodik popustiti pod neviđenim pritiscima i ucenama ukoliko BiH ne uđe u NATO. Međutim, to im nije prošlo jer iza Dodika stoji politika, a ne nekakav hir. Komšićeva prijava je dokaz njihove nemoći, ali i slugrtanstva Komšića stranim službama, pre svega britanskoj“, naveo je Perišić.

Podsetio je da je još u novembru prošle godine, pre nego što je aktuelni sastav Predsedništva BiH formalno počeo sa radom, predvideo Komšićeve postupke i dodao da smatra da je Komšić „tamo i postavljen kako bi blokirao Dodika“.

„?oš tada sam govorio da će Dodik u Predsedništvu BiH biti blokiran te da je Komšić tamo instalisan ne da bi onemogućio legitimnu volju hrvatskog naroda, već da onemogući Dodika i da odnos u Predsedništvu BiH bude dva naprema jedan. Komšić je celo vreme tako radio i sad je to konačno najjasnije i pokazao. Podnošenje krivične prijave protiv Dodika predstavlja dokaz da je izbor Komšića bio izbor protiv Republike Srpske, protiv Srba i protiv srpskog člana Predsedništva BiH“, naveo je Perišić.

Savetnik Dodika, između ostalog, kaže da njegov šef za vreme svog mandata nijednom nije blokirao rad tog tela, već da to, prema njegovim rečima, mesecima čine druga dva člana Predsedništva.

“ Oni su celo vreme blokirali rad Predsedništva, a ne Dodik koji je govorio da BiH može da funkcioniše ali da treba ići u rešavanje ekonomskih pitanja, poboljšanja života ljudi, podizanja životnog standarda. Međutim, njih to ne interesuje. Oni jedino žele da onemoguće Republiku Srpsku i to preko Dodika tako što će ga blokirati“, rekao je Perišić.

Ocenio je da ta Komšićeva krivična prijava predstavlja i pritisak na Zapad da visoki predstavnik smeni Dodika ili da mu odredi neke sankcije.

“ Sada se vrši pritisak i na Nemačku, kao i na još neke evropske zemlje, da i oni, kao što su to već uradile SAD i Velika Britanija, podrže Incka da smeni Dodika. Sve je usmereno ka tome kako bi Dodika oterati sa funkcije člana Predsedništva BiH“, kaže Perišić i upozorava da oni ne znaju da time ruše BiH, a ne Dodika.

„Dodik ima gde da se vrati, on ima Republiku Srpsku koja funkcioniše dok oni seku granu na kojoj sede“, zaključio je Perišić.

Komšić je potvrdio ranje danas da je odneo krivičnu prijavu protiv Dodika zbog izjave da je odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske bila greška.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.