U trendu

Plenković: Loša odluka Srbije, ne može se uporedjivati neuporedivo

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je danas kao lošu odluku Srbije da potpredsednika hrvatske vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića proglasi personom non grata i najavio razgovor s predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović o daljim odnosima sa Srbijom.

„Kada se predsednica vrati iz posete Skoplju održaćemo odgovarajuće sastanke i videti na koji način dalje uredjivati i voditi odnose sa Srbijom“, rekao je Plenković novinarima upitan koje će mere Hrvatska preduzeti i je li jedna od mogućih povlačenje hrvatskog ambasadora.

Vlada Srbije odlučila je da do daljeg zabrani hrvatskom ministru ulazak u Srbiju, kao recipročnu meru zbog odluke hrvatskih vlasti da zabrane ulazak ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu zbog izjave da o njegovom dolasku u Hrvatsku „može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri“.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ocenilo je da je reč o neprimerenom i neprihvatljivom pokušaju negiranja suvereniteta Hrvatske.

U izjavi novinarima u Zagrebu, Plenković je danas rekao  da Hrvatska „neće dopustiti politiku, koja se može razabrati iz odredjenih izjava, da joj se 2018. lepe etikete koje će otpasti pre nego što ih pokušaju zalepiti“. On je ocenio da se ne može uporedjivati neuporedivo i da „nema reciprociteta iza činjenice koju je već rekao Damir Krstičević o dva sveta“.

„Svet poštovanja, digniteta i aktivnog vodjenja politike dobrosusedstva i saradnje i odbrambene dimenzije koju vodi naša vlada i koju zagovara ministar Krstičević i i politika neprimerenih, uvredljivih izjava i provokacija koju je više puta svojim izjavama u Hrvatskoj pokazao ministar odbrane Republike Srbije Vulin“, rekao je hrvatski premijer.

On je ponovio da Hrvatska vodi računa o svojim nacionalnim interesima, dostojanstvu i dignitetu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike