U trendu

Preti li Federaciji BiH politička blokada nakon izbora?

Opšti izbori u BiH su završeni, zvaični rezultati se očekuju, pobednici ovih izbora su manje više već poznati, ali je sudeći prema atmosferi na političkoj sceni BiH gotovo izvesno da će se na formiranje vlasti u Federaciji BiH pričekati, posebno zbog komplikovanja odnosa Hrvata i Bošnjaka, nakon izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Komših je zahvaljujući bošnjačkim glasovima na izborima porazio aktuelnog člana Predsedništva i lidera HDZ BiH, Dragana Čovića, čija stranka je, međutm, osvojila apsolutnu pobedu i viđena je u vlasti na niovu Federacije i države, kao i u kantonima koje čini većinsko hrvatsko stanovnistvo.

Čović, koji je protelog vikenda boravio u Zagrebu, gde je o izbornom i postizbornom procesu razgovarao sa hrvatskim državnim vrhom, poručio juče da je izmena Izbornog zakona uslov za uspostavljanje vlasti, koju nje moguće formirati bez njegove HDZ.

„Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstva sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo definisati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i evropski put BiH“, rekao je Čović za zagrebački „Večernji list“, izdanje za BiH.

Prema njegovim rečima, HDZ će sačekati rezultate izbora, a do tada će pronaći partnere sa kojima će biti moguće promeniti Izborni zakon kako se više nikada ne bi dogodilo da se uđe u izbornu kampanju, bez obzira o kojem nivou je reč, a da nisu sprovedene osnove legitimnog zastupanja.

„Ustavni sud je utvrdio da su konstutivni narodi natkrovljujuće načelo Ustava i to niko ne može ignorisati“, poručio je Čović i ponovio da nakon ovih izbora Bošnjaci imaju dva člana Predsedništva.

„Radi se o jednom delu radikalnih političkih stranaka u Sarajevu koje vide BiH kao unitarnu i jednonacionalnu koja, opet ću ponoviti, nikada neće biti takva. Ja iskreno zagovaram partnerstvo i prijateljski odnos sa našim bošnjačkim prijateljima. Nikada se neću umoriti od te priče“, kazao je Čović.

Rekao je i da ga trenutno ne interesuje nijedna funkcija u vlasti i da mu je prioritet pokušaj realizacije ravnopravnosti Hrvata.

Ova Čovićeva poruka, međutim, u većem delu javnosti BiH, stranaka, pa i među međunarodnim predstavnicima, protumačena je kao ucena.

Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH povdom ove Čovićeve izjave kažu da je za žaljenje što stranke nisu postigle dogovor o izbornoj reformi u vezi sa Domom naroda FBiH.

Oni smatraju da se mogao pronaći kompromis, ali dodaju nije bilo političke volje kako bi se ozbiljno rešilo ovo pitanje.

„Na bosankohercegovačkim institucijama je da pronađu rešenje koje će omogućiti nesmetano formiranje vlasti. Nijedna politička partija ne bi trebal da blokira sprovođenje izbornih rezultata“, naveli su iz OHR-a.

Povodom Čovićeve najave moguće blokade uspostavljanja vlasti, oglasila se i Ambasada SAD u BiH ocenivši da je „neodgovorno držati budućnost zemlje taocem radi postizanja političke koristi“.

Iz Ambasade su za Klix.ba rekli da je blagovremeno formiranje vlasti odgovornost izabranih bh. zvaničnika, da bi se obezbedila kontinuirana stabilnost zemlje i usvajanje reformi neophodnih za evropske integracije BiH.

Umesto blokade sugerišu da bi političke stranke trebalo da rade unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unapredile svoje ciljeve.

Podsetili su i da je međunarodna zajednica pokušala u poslednjih godinu dana da pomogne dijalog političkih stranaka u rešavanju izbornih zakona, ali da usled nedostatka političke volje za kompromisom, dogovor nije postignut.

Iz bosansko-unitarističkih (građanskih) političkih stranaka Čoviću su poručili da na njih ne može da utiče ultimativnim zahtevima, a ako mu treba partner za to moraće ga, kažu, potražiti negde na drugom mestu, pre svega u Stranci demokratske akcije, Bakira Izetbegovića.

„Mi nećemo pristati na bilo čije ucene, pogotovo nikada i ni po koju cenu nećemo podržati ničiji pa ni predlog HDZ-a koji uvodi dodatnu diskriminaciju“, kazao je predsednik SDP BiH Nermin Nikšić.

Iz Komšićeve Demokratske fronte, koja je viđena kao verovatni koalicioni partner SDP-a, Čoviću su poručili da na njegove zahteve, koje smatraju ultimatumom, neće pristati.

„Nedopustiv je Čovićev stav o uvslovljavanju formiranja vlasti donošenjem izmena izbornog zakona“, izjavio je u utorak za regionalnu televiziju N1 član predsedništva DF i novoizabrani zastupnik te stranke u parlamentu BiH Dženan Đonlagić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar