U trendu

SLO: Impol gubi posao za BMW jer kasni gradnja obilaznice?

LJUBLJANA – Nema novca za izgradnju zapadne obilaznice u Slovenskoj Bistrici, koja je izuzetno važna za slovenskog proizvođača aluminijuma Impol jer dogovara nove poslove, uključujući i ugovor sa BMW-om i Samsungom, rečeno je u Direkciji za infrastrukturu (DRSI) za portal Siol.net.

Kako navodi Poslovni dnevnik, da bi Impol, koji ima produžnice i u Srbiji i Hrvatskoj, mogao da ugovori te poslove potrebni su im novi kapaciteti i bolji elektroenergetski kabl koji bi trebalo da se postavi ispod nove obilaznice.

„Zabrinuti smo što kasni gradnja obilaznice. Ali nužno nam treba novi kabl za električnu energiju. Postojeći se pregrejava, pa ako želimo da radimo s vremena na vreme moramo da isključimo pojedine uređaje. Ali za širenje kapaciteta su nam potrebni veliki strojevi“, rekao je predsednik Upravnog odbora Impola Jernej Cokl.

On je dodao da Impol ne može da ulaže u proširenje zbog kašnjenja gradnje obilaznice.

Kompaniji su, kako se navodi, potrebne još četiri proizvodne hale i novi kabl.

Gradonačelnik Slovenske Bistrice Ivan Žagar, bivši ministar infrastrukture Peter Gasperšić i glavni izvršni direktor Impola Andrej Kolmanic potpisali su prošle godine ugovor o novoj obilaznici i energetskom kablu.

Prema sporazumu, izgradnja obilaznice od 1.340 metara trebalo je da počne je 1. februara 2019, a procenjeno je da bi ona koštala 8,2 miliona evra.

Impol, koji je već nekoliko godina među deset najvećih slovenskih izvoznika, godišnje za poreze i doprinose plati 30 miliona evra.

Obilaznica bi trebalo da se finansira iz budžeta, a Impol će finansirati kabl, čija se vrednost procenjuje na 730.000 evra.

Zbog tog dogovora Impol je krenuo u ugovaranje novih poslova.

Međutim, gradonacelnik Slovenske Bistrice Ivan Žagar rekao je da postupcima upravlja DRSI i da grad s njima sarađuje.

„Očekujemo da će konkurs za obilaznicu biti raspisan ove godine“, rekao je Žagar dodajući da su u DRSI rekli da su i Ministarstvo za infrastrukturu i DRSI svesni potrebe izgradnje zapadne obilaznice za Slovensku Bistricu, posebno za Impol.

Iz DRSI kažu da se početak gradnje planira početkom proleća 2020. godine, a da se završetak očekuje 2021. godine.

Prema slovenskoj praksi, kako objašnjava ljubljanski list, odabir izvođača radova za javne projekte može se otezati godinama zbog žalbi, a vrlo je važno da se konkurs objavi što je pre moguće.

Poslovni dnevnik dodaje da se ne očekuju tako dugi postupci na obilaznici Slovenska Bistrica, jer je to manji projekt, ali da se ipak odabir izvođača radova može odložiti za nekoliko meseci, a time i izgradnja.

Impol je s BMW-om sklopio ugovor vredan 40 miliona evra.

Impol je najveći proizvođač aluminijumskih proizvoda na Balkanu.

Prošle godine ostvario je 727 miliona evra prihoda, a ove godine će imati prihod od skoro 800 miliona evra.

Za nekoliko godina planiraju godišnje da generišu milijardu eura.

U Sloveniji Impol ima 1.320 zaposlenih, a taj se broj svake godine povećava za nekoliko desetina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.