U trendu

Srpsko narodno veće u Hrvatskoj održalo komemoraciju u spomen na žrtve Oluje

Srpsko narodno veće (SNV) u Hrvatskoj komemorativno je danas u Donjem Lapcu obeležilo spomen na žrtve hrvatske vojno-policijske operacije „Oluja“.

Skup je organizovan kod Crkve Silaska Svetog Duha na Apostole, uz podršku Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske, a parastos za nestale i ubijene tokom i posle „Oluje“ služio je protonamesnik Predrag Sušić, saopštilo je SNV.

Novi predsednik SNV-a Boris Milošević izjavio je ispred spomenika civilnim žrtvama u Donjem Lapcu da u zvaničnom hrvatskom narativu nema mesta za srpske žrtve Oluje, navodi se u saopštenju.

„Ja ne posedujem istinu o Oluji, ali znam da država tada nije sprečila pljačku, već je pokrivala grabež. Nema tadašnjeg načelnika, gradonačelnika ili župana koji nije potpisao neki papir kojim je pokrio odnošenje svega što se moglo natovariti i odneti“, rekao je Milošević.

On je kazao da se o tome tada nije pisalo i naveo da je redakciju Ferala morala da čuva specijalna policija pošto je njen fotograf Hrvoje Polan prvi objavio slike pljačke u Kninu posle Oluje.

Milošević je rekao da je u „Oluji“, prema izveštaju Hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava, zapaljen ceo Donji Lapac, osim kuća potrebnih za smeštaj hrvatskih vojnika i policajaca, koje su bile obeležene velikim slovima MUP ili HV.

„Poštovanje i empatija prema svim žrtvama je pretpostavka pomirenja. Želimo da rat prestane, vreme je da mržnja prestane i da se ne prenosi na nove generacije“, dodao je Milošević.

Programski direktor Incijative mladih za ljudska prava Nikola Puharić rekao je da ne govori samo u svoje i u ime Inicijative, već i u ime svih koji su potpisali peticiju za izvinjenje žrtvama „Oluje“ i njihovim porodicama, navodi se u saopštenju. Peticiju pokrenutu pre tri godine do sada je potpisalo 1.200 ljudi.

„Važno je uputiti izvinjenje žrtvama i porodicama žrtava. Važno je procesuirati zločine koji su se desili, jer samo jedna pravosnažna presuda nije dovoljna. Nasledili smo društvo podela, a cilj mora da nam bude izgradnja odgovornog društva“, kazao je Puharić.

Načelnik opštine Donji Lapac Ilija Obradović rekao je, kako se navodi, da hrvatsko društvo ne sme da dozvoli da žrtve dele gradjane te zemlje.

„Umesto tih raznih podela ja bih pozvao sve koji to koriste u dnevno-političke svrhe da energiju podela preusmerimo u energiju progresa i da vidimo kako možemo ove naše povratničke, ruralne sredine da vratimo i pokrenemo. Svakim danom ovde nas je sve manje, naša sela izumiru“, naveo je Obradović.

Predstavnici SNV-a i Incijative mladih za ljudska prava juče su obišli mesto stradanja porodice Čengić u Erveniku, i mesta Varivode i Gošić u kojima je posle Oluje 16 srpskih civila ubijeno na kućnom pragu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.