U trendu

U S.Makedoniji uhapšena teroristička grupa nalik 'Islamskoj državi' s većom količinom oružja

Policija Severne Makedonije objavila je danas da je uhapsila tročlanu terorističku grupu iz Kumanova, koja je planirala teororističke napade.

Uz snimak hapšenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da B.A. (28), V.A. (22) I E.Lj. (25), povratnici s ratišta na Bliskom istoku, ranije izdržali kaznu za krivično delo učestvovanja u stranoj vojsci.

Protiv te tročlane teorostičke grupe Kumanovaca, od kojih jedan živi u Skoplju, podnete su krivične prijave za krivičnio delo „terorističko organizovanje“ i „terorizam“.

Ministarstvo je navelo da je A.B. početkom 2019. „stvorio terorističku/zločinačku orgnizaciju u kojoj su članovi V.A. i E.Lj. i još nekoliko osoba i zajedno su formirali ćeliju sa osnovama ideološke matrice poznate teororističke organizacije ‘Isis’ (Islamska država), s namerom da izvode teroristička dela na celoj terotiriji Severne Makedonije“.

Oni su „obezbedjivali novac i nabavili veću količinu oružja, municije i vojne opreme, koju su sakrili u blizini lokalnog puta izmedju sela Biljanovce i Pčinja“.

Tamo je nadjeno pet automatskih pušaka, puškomitraljez, 18 okvira za automatsku pušku sa po 30 metaka, okvir sa 15 metaka, tri grante za ručni bacač, pet upaljača za ručni bacač sa osiguračima, zastava Islamske države ispisana arapskim pismom, marama s istim natpisom.

Tokom jučerašnjeg pretresa kuća osumnjičenih u Kumanovu i Skoplju, nadjena su i dva pojasa kućne izrade ispunjena eksplozivom, metalne kuglice za stavljanje u bombe kućne izrade i dva upaljača ručnih bombi za aktiviranje pojasa.

Nadjene su i dve radio-stanice, kompjuteri, devet mobilnih telefona, pet SIM-kartica, elektronski uredjaj sa objektivom, maskirna odeća, dva noža, a oduzet je i jedan automobil „audi A3“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je akciju sprovelo u saradnji sa Agencijim za nacionalnu bezbednost i s Tužilaštvom za organizovani kriminal Severne Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.