U trendu

Varheji očekuje uskoro zeleno svetlo za Skoplje i Tiranu

BRISEL – Komesar za proširenje Olivre Varheji kaže da očekuje da će zemlje članice u narednim nedeljama doneti pozitivnu odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Povodom usvajanja izveštaja Evropske komisije o nastavku napretka Albanije i Sevrene Makedonije u oblasti reforme vladavine prava, Oliver Varheji kaže da su obe zemlje isporučile opipljive i održive rezultatate i da Komisija ostaje pri svojoj preporuci za otvranje pristupnih pregovora sa ove dve zemlje.

”Nakon usvajanja izmenjene metodologije pritupnog procesa, ažurirani izvešataji o Albaniji i Sevrenoj Makedoniji pokazuju da su ove zemlje pojačale rad i rezultate u ključnim oblastima koje je identifikovao Savet EU u junu 2018. godine. Komisija stoji čvrsto iza preporuke za otvrtanje pristupnih pregovora pregovora sa Albanijom i Sevrenom Makedonijom i nadamo se pozitivnoj odluci zemlja članica u narednim nedeljama”, kaže Varheji.

Evropska komisija je do sada 11 puta davala preporuke za otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i dva puta sa Tiranom.

Do ovoga trenutka, ne postoji neophodan konsenzis zemlja članica o tome. Jednine dve zemlje koje akrivno pregovaraju o ćlanstvu sa EU su Srbija i Crna Gora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.