U trendu

Vučić se u Hrvatskoj sastao sa Srbima u Vrginmostu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je razgovorima s lokalnim Srbima u Vrginmostu u opštini Gvozd nastavio zvaničnu posetu Hrvatskoj.

Po dolasku u Vrginmost posetio je jednu srpsku porodicu, a potom i osnovnu školu Gvozd.

Posetu predsednika Srbije prate jake mere bezbednosti, što je i uobičajeno za posete stranih delegacija na najvišem nivou. Tako je i trasa kojom je Vučić iz Zagreba putovao u Vrginmost pod jakim policijskim osiguranjem, kao i naselje Vrginmost.

Reč je o selu u Sisačko-moslovačkoj županiji koje prema poslednjem popisu stanovništva, ima oko 1.000 stanovnika. Najviše je stanovnika srpske nacionalnosti, ali tamo žive i Hrvati, uglavnom raseljeni iz BiH.

Hrvatski mediji ističu da je reč o jedom od najsiromašnjih područja u Hrvatskoj, ali i podsećaju da se Vrginmost nalazi nedaleko od Gline, u kojoj je Vučić, kao funkcioner Srpske radikalne stranke, 1995. održao vatreni govor u kojem je vlast u Hrvatskoj nazvao ustaškom i poručio da „Glina nikad neće biti hrvatska“.

Predsednik Srbije se upravo zbog te izjave suočio s oštrim kritikama u Hrvatskoj, ali zasad novinari nisu uspeli da dobiju odgovor na pitanje šta danas misli o tome. S obzirom da je juče izbegavao novinarska pitanja, novinari očekuju da bi u Vrginmostu mogao da odgovara na pitanja. Regionalna N1 navela je da su iz Vučićevog protokola rekli da bi se to moglo dogoditi, osim ako ne bude kašnjenja.

Posle razgovora s lokalnim Srbima i obilaska škole Vučić se, kako je planirano, vraća u Zagreb gde će poslepodne zajedno sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović prisustvovati skupštini Srpskog narodnog veća.

Time bi trebalo da bude završena njegova poseta Hrvatskoj.

Predsednik Srbije juče je s predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu razgovarao o nerešenim pitanjima iz prošlosti, ali i o budućoj saradnji.

On je posle razgovora s hrvatskim zvaničnicima izrazio uverenje da će odnosi Srbije i Hrvatske, kao i ekonomske veze dve zemlje biti značajno unapredjeni.

Vučić je razgovarao i sa predsednikom hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem, ali i kardinalom Josipom Bozanićem, a posetio je i Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku Srpske pravoslavne crkve.

Mirjana Vujović Djurak, dopisnica agencije Beta

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.