U trendu

Alarm: ugrožen status srpskog jezika

Krajnje je vreme da se u Srbiji utvrdi jezička politika kao značajan elemenat ukupne nacionalne i državne politike, istaknuto je na 21. plenarnoj sednici Odbora za standardizaciju srpskog jezika, održanoj krajem marta u SANU.

Odbor je, rečeno je, na svojim naučnim konferencijama elaborirao problematiku iz domena utvrđivanja i sprovođenja jezičke politike, koja se, međutim, utvrđuje i sprovodi isključivo u saradnji struke i države. Nepostojanje državne jezičke politike nanosi ozbiljnu štetu srpskim nacionalnim interesima; danas je već ozbiljno ugrožen status srpskog jezika, a i položaj ćirilice je nedozvoljeno loš.

Na sednici je podnesen predlog Izveštaja o radu Odbora za 2018. i predložen plan rada za 2019. godinu, a takođe imenovani su potpredsednik i zamenik sekretara Odbora. Prema rečima Srete Tanasića, predsednika Odbora, na sednici je zaključeno da je potrebno podržati i podstaći rad komisija na izradi započetih ili planiranih bibliografija, što je navedeno kao značajan zadatak u planu rada Odbora neposredno po njegovom osnivanju. Konstatovano je da Odbor ima dobru saradnju s Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i da se zalaže za takvu saradnju i sa drugim ministarstvima i državnim institucijama na poslovima koji se tiču srpskog jezika.

Odbor za standardizaciju srpskog jezika će se ponovo obratiti javnosti i nadležnim institucijama predlogom da se srpski jezik uvede na sve fakultete prema programima primerenim profilu fakulteta radi učenja srpskog standardnog jezika i poznavanja važnih činjenica iz istorije srpskog jezika, što je deo opšte kulture svakog fakultetski obrazovanog čoveka. Takve programe uradili bi predstavnici pojedinih fakulteta s predstavnicima katedara za srpski jezik i Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Odbor će nastaviti borbu za identifikovanje srpskog jezika i pisma u međunarodnim bibliotečkim standardima i zalaže se za neodložno započinjanje rešavanja problema vezanih za izradu korpusa srpskih ijekavskih govora. Odbor takođe podržava zahteve Srba izvan Srbije i Republike Srpske da koriste pravo na upotrebu svog jezika i pisma i da im se garantuju prava koja Republika Srbija obezbeđuje nacionalnim manjinama u Srbiji.

(K. R, „Politika“)

1 komentar
  1. ANDREJ

    Borba koju vodi SANU,preko Instituta za jezik,unapred je odudjena na propast.Uvodjenjem savremenog nacina komunikacija,rad na kompjuterima,potpuno je mladju generaciju,odvojio od upotrebe cirilice.To se vise nikako ne moze vratiti u nekadasnje stanje.Evidentno je,da mi koji radimo u prosveti u skolstvu,vidimo da mladi ne zele i nece da pisu cirilicom,jer su duboko zagazili u komunikaciju sa zapadnim sredstvima informisanja.Mozda da je neka energicna akcija u tom pravcu,izvrsena pre nekih dvadesetak godina,da bi urodila plodom.Mislim da se isuvise dugo cekalo sa akcijom uvodjenja cirilice.Sada je nazalost,mnogo kasno,mnogo vremena izgubljeno.Vratiti cirilicu u svakodnevnu upotrebu,ravno je borbi,koju je vodio Don Kihot sa vetrenjacama.!!!

Napišite komentar