najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Blagojević: Zakon o upravljanju rizikom od nepogoda do kraja godine

Šef Kancelarije Vlade Srbije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević izrazio je danas nadu da će Srbija dobiti do kraja godine nacrt zakona o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda i rekao da će EU podržati sa 40 miliona evra razvoj sistema prevencije od elementarnih nepogoda u Srbiji.

“Nadam se da će nacrt zakona biti prosledjen Skupštini tokom jesenjeg zasedanja i usvojen do kraja godine”, rekao je Blagojević na skupu o pomoći EU Srbiji nakon prošlogodišnjih poplava, organizovanom na štandu EU na Medjunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

On je dodao da je u toku javna rasprava o nacrtu tog zakona koji treba da postavi temlje “za održiv i organizovan pristup upravljanju rizikom od nepogoda, ne samo poplava”, i da se sada čekaju komentari zainteresovanih strana.

Prema njegovim rečima, zakon će urediti nadležnosti u upravljanju rizikom od nepogoda, utvrdjivanje rizika i izradu procene rizika na nivou lokalnih samouprava, kao i utvrdjivanje zona neposrednog rizika u kojima bi bile zabranjene aktivnosti poput izgradnje kuća.

Zakon predvidja i uspostavljanje novog tela na nacionalnom nivou koji bi nadziralo primenu obaveza, dodao je Blagojević.

Program menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Maja Vučković Krčmar je rekla da je pored 60 miliona evra izdvojenih za Srbiju iz Fonda solidarnosti koji se već koriste od aprila, EU izdvojila u ovoj fazi Srbiji 62 miliona evra iz pretpristupnih fondova za 2014. godinu.

Blagojević je precizirao da će od tih 62 miliona evra 40 miliona biti namenjeno razvoju sistema prevencije, uključujući nabavku opreme i izgradnju nasipa i sistema za rano upozoravanje.

On je ocenio da je Srbija danas bezbednija nego 2014. ali ne potpuno bezbedna i da predstoji još puno posla na sprečavanju štete od prirodnih nepogoda.

“Sistem koji sada kreiramo namenjen je tome da nikada više Srbija ne gleda sa žaljenjem unazad jer nije sprečena prekomerna šteta”, istakao je Blagojević.

Podsetio je da je EU dala najveću pomoć Srbiji za obnovu od prošlogodišnjih poplava u visini od 162 miliona evra.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike