U trendu

Bliznakinja prvi put na svetu donirala sestri matericu, transplantacija obavljena u Beogradu

U Evropi ovo je tek dvanaesta transplantacija ove vrste, ali beogradska priča jedinstvena je upravo po pacijentkinjama: imaju 37 godina i jednojajčane (monozigotne) su bliznakinje. To znači da sestra, kojoj je presađena materica neće morati da uzima lekove koji sprečavaju odbacivanje presađenog organa.

Jedina razlika između bliznakinja je u tome što je jedna rođena bez materice. Druga je rodila troje dece, odlučila da više neće da rađa i da svoju matericu „ustupi” sestri. Tako su sestre, koje žive u jednom selu 120 kilometara od Beograda, stigle do lekara koji su imali rešenje.

Najpre do dr Milana Milenkovića, specijaliste ginekologije, koji sada radi u Univerzitetskoj bolnici Karolinska u Stokholmu. On je šest godina bio član tima Klinike Salgrenska Univerzitetskog centra u Geteborgu, koji je do sada uradio 11 transplantacija materice.

Drugi je bio prof dr Miroslav Đorđević, urolog sa Univerzitetske Dečje klinike Tiršova u Beogradu, koji je javnosti poznat po operacijama promene pola.

Konačno, u nedelju, 26 marta u Dečjoj univerzitetskoj klinici okupio se tim stručnjaka u kojem su bila tri hirurga iz „Tiršove”, četiri iz Švedske i jedan iz američkog univerziteta Harvard. Zahvat je trajao 17 sati.

(Olivera Popović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.