U trendu

Istraživanja: Svaki treći srednjoškolac u Srbiji redovno  se kocka

Svaki treći učenik prvog razreda srednje škole u Srbiji redovno se kocka, rezultati su istraživanja Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Tokom drugog polugodišta školske 2017/18. godine „Batut“ je u 101 osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji realizovao istraživanje o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzratsta, kao deo međunarodnog istraživanja, prenosi „Blic“.

Rezultati istraživanja su pokazali da se bar jednom tokom života, kockalo 34,6 učenika prvih razreda srednjih škola, a u prethodnih godinu dana 27,5 odsto njih, sa većom učestalošću među dečacima.

Prim.dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, za „Blic“ kaže da su rezultati istraživanja u najmanju ruku, poražavajući.

„Sa pravnog aspekta imamo Zakon o igrama na sreću koji zabranjuje kockanje mlađima od 18 godina, što ukazuje da smo na polju sprovođena zakona kao država doživeli totalni fijasko, i iskreno se nadam da će nadležni organi reagovati“, kaže on.

Za trend porasta broja adolesenata koji se kockaju u poslednjih desetak godina, prema rečima stručnjaka, zaslužno je između ostalog i onlajn kockanje. Problem je u tome što prilikom uplate tiketa preko interneta, zaposleni u kladionicama i kockarnicama jako teško mogu da kontrolišu uslov da su igrači stariji od 18 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)