U trendu

Ministarstvo pravde: Članovi odbora Agencije biraće se na konkursu na osnovu znanja i integriteta

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je danas da se po novom Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije članovi odbora Agencije za borbu protiv korupcije biraju na konkursu na osnovu testa, čime se doprinosi profesionalizaciji i apsolutnoj demokratskoj proceduri izbora.

Reagujući na saopštenje Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Ministarstvo pravde je navelo da po novom Nacrtu članove odbora Agencije za borbu protiv korupcije više neće predlagati  – Administrativni odbor Narodne skupštine, predsednik Republike, Vlada Srbije, Vrhovni kasacioni sud, Državna revizorska institucija, Zaštitnik gradjana, Poverenik za informacije od javnog značaja, Socijalno-ekonomski savet, Advokatska komora Srbije i udruženja novinara u Srbiji, a ne samo kako je NUNS naveo predstavnici advokature i novinara.

„Novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije usvaja preporuke GREKO i profesionalizuje Odbor, koji se sada zove Veće, koje se formira na osnovu rezultata na ispitu. Namera zakonopisca jeste da se na javni konkurs prijave najbolji kandidati, koji ispunjavaju uslove konkursa, bez obzira na to iz koje profesije dolaze“, navedeno je u saopštenju Ministarstva pravde.

Iz Ministarstva su dodali da svaki diplomirani pravnik sa devet godina radnog iskustva koji smatra da može da bude adekvatan kandidat, može da se prijavi, a njegovo znanje i integritet će se meriti kroz ispite.

„Time, svaki kandidat dobija jednaku šansu da postane član Veća Agencije, čiji izbor ne zavisi od unutrašnjih izbora odredjene organizacije“, navedeno je u saopštenju iz Ministarstva pravde.

NUNS je ranije danas izrazio protivljenje i protest što je Nacrtom Zakona o sprečavanju korupcije novinarskoj struci ukinut status predlagača članova Veća Agencije za borbu protiv korupcije.

Navodeći da je zakonskim nacrtom predvidjeno da se status predlagača ukine novinarima i advokatima, NUNS je ukazao da te dve nezavisne profesije imaju izuzetno važnu ulogu u borbi protiv korupcije i da nema nijednog opravdanog i razumnog razloga da ubuduće novinari i advokati nemaju predstavnike u devetočlanom Veću Agencije za borbu protiv korupcije, inače ključnom telu za rad i kontrolu Agencije.

„Namera Ministarstva pravde, koje je predlagač zakona, jeste da novinarskim udruženjima i Advokatskoj komori ukine status ovlašćenih predlagača u neskladu je sa preporukama Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO) na koje se Ministarstvo pravde poziva“, navedeno je u saopštenju NUNS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.