U trendu

Nova pravila za sezonce: Više obaveza za poslodavce, veća prava za radnike

Predlog Zakona o sezonskim radnicima predviđa da je obaveza poslodavca da prijavi sezonskog radnika u centralni registar i plaća poreze i doprinose, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje boračka i i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Sezonskim radnicima ubuduće poslodavci bi trebalo da uplaćuju za svaki dan rada penzijsko i invalidsko osiguranje, a u slučaju da su nezaposleni neće biti izbrisani sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, niti će im se obustavljati isplata novčane naknade.

Takođe, ukoliko bude usvojen u postojećoj formi, ovi radnici imaće pravo i na zdravstveno osiguranje, ali samo za slučaj provrede na radu i profesionalne bolesti.

Ministar podseća da je postojao veliki problem jer je organizacija rada sezonskih radnika bila pod velom tajne, nije bila uređena i bilo je mogućnosti za zloupotrebe da ti radnici ne budu prijavljeni.

Novčana naknada obračunavaće se i isplaćivati po radnom času, a najmanje može da bude u iznosu minimalne cene rada koja važi na dan isplate. Trenutno ona iznosi po satu 143 dinara. Isplaćuje na kraju radnog dana, ako sezonski radnik i poslodavac nisu ugovorili drugi rok za isplatu.

Inače, i mlađi od 18 godina, ako se zakon usvoji onakav kakav je sada u formi nacrta, moći će da obavljaju sezonske poslove.

Uslov je da su zdravstveno sposobni za rad, kao i da dobiju pismenu saglasnost roditelja, kao i da takav rad ne ugrožava njegovo zdravlje, moral i obrazovanje.

Ovim zakonom omogućava se i da domaći poslodavci radno angažuju za sezonske poslove i strance i to bez obaveze pribavljana dozvole za rad. Biće dovoljno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova stranom državljaninu odobri boravak.

Đorđević je pojasnio da je završena javna rasprava i da očekuje da se u narednih 15 dana implementiraju primedbe, a zatim da zakon ide na Vladu Srbije, a zatim u Skupštinu i trebalo bi da bude usvojen u junu.

Međutim njegova puna primena bi trebala da bude tek za šest meseci od dana stupanja na snagu. Razlog je nabavka softvera koji će biti korišćen za prijavu sezonskih radnika preko portala Poreske uprave, a što je takođe novina, prenosi „Blic“.

Zakonom je predviđen usmeni dogovor između radnika i poslodavca, a Đorđević pojašnjava da to znači da se radniku saopšte prava i da to nije ništa različito od onoga što mu zakonom o radu pripada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.