Novinari moraju prestati da vređaju žrtve i njihove porodice

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je danas urednike i novinare da prekinu objavljivanje senzacionalističkih sadržaja o zločinima i tragedijama u Srbiji ocenivši da su time u proteklih nekoliko nedelja “na najgrublji način kršili novinarsku etiku i vredjali žrtve i njihove porodice”.

Ministarstvo je pozvalo i samoregulatorna i regulatorna tela da, u skladu sa svojim nadležnostima, odmah reaguju na sve slučajeve senzacionalističkog izveštavanja kojima se “uznemirava javnost, nanosi dodatni bol porodicama žrtava i remeti zvanična istraga”.

Ministarstvo je kao posebno zabrinjavajuću činjenicu ocenilo da se na naslovnim stranama objavljuju uznemirujući i krajnje neprimereni sadržaji i fotografije, “sa naročito štetnim uticajem na decu”.

“Izveštavanje u skladu s profesionalnim standardima i kodeksima i zaštita maloletnih lica ne predstavljaju samo zakonsku, već i moralnu obavezu svih aktera na medijskoj sceni. Ministarstvo će iskoristiti sve raspoložive mere kako bi sankcionisalo bilo koji oblik kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima”, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Jedan komentar

Ostavite komentar