U trendu

Paunović: Od 2003. na fakultete upisana 1.623 Roma, a u srednje škole 8.324

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je danas da je primenom mera afirmativne akcije od 2003. godine na fakultete i visoke škole upisano 1.623 studenta i 8.324 srednjoškolca pripadnika romske nacionalne manjine.

Paunović je kazala i da je ove školske godine u srednje škole upisano 2.220 romskih učenika, a u visokoobrazovne ustanove 115 studenata, rekla je Paunović u Valjevu gde su dodeljene stipendije učenicima i studentima romske nacionalnosti.

Paunović je navela da je u školskoj 2018/19 godini ukupno angažovan 261 pedagoški asistent u osnovnim školama i u predškolskim ustanovama, te da oni doprinose uključivanju i postizanju boljih rezultata romskih učenika u obrazovanju, navodi se u saopštenju Vlade.

Podsetila je da je pre čeitiri godine romski jezik sa elementima nacionalne kulture uveden kao izborni predmet u obrazovanju, kao i da je prošle školske godine obezbedjeno dodatna četiri udžbenika na romskom jeziku za 2.860 učenika u 79 osnovnih škola.

Predsednik gradskog Saveta za socijalnu politiku Radoica Rstić naveo je da je lokalnim budžetom za ovu godinu opredeljeno preko četiri miliona dinara za oblast obrazovanja Roma i Romkinja, da je 99 odsto obuhvat srednjoškolaca, i da je danas dodeljeno 70 stipendija, od toga 14 za studente.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.