U trendu

Poverenica: Nadležni da pronadju adekvatan smeštaj za Rome u Makišu

Poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković apelovala je danas na nadležene da pronadju adekvatno rešenje za romske porodice u beogradskom naselju Makiš koje žive u kontejnerskom smeštaju i za koje postoji opasnost da budu prinudno iseljeni.

Janković u saopštenju navela da očekuje da se proces njihovog zbrinjavanja i integracije sprovede u saradnji i uz aktivno učešće stanovnika, poštujući njihove potrebe i pravo na učešće u donošenju odluka, a u skladu sa medjunarodnim standardima.

Predstavnici poverenice obišli su ranije danas romske porodice u Makišu povodom prijave organizacije A11 Inicijative za ekonomska i socijalna prava koja ih je informisala o nameri Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda da iz naselja prinudno iseli porodice koji ne poseduju ugovore o korišćenju stambenih jedinica.

„Poverenica apeluje na nadležne da pronadju adekvatno rešenje za sve porodice, posebno imajući u vidu da se tamo nalaze samohrane majke, deca, trudnice i jedna osoba sa zdravstvenim tegobama“, navodi se u saopštenju i dodaje da Medjunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima garantuje pravo na odgovarajuće stanovanje i zaštitu od prinudnih iseljenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.