U trendu

Rok za sanaciju platoa na Slaviji 31. avgust

BEOGRAD – Rok za završetak radova na popravci platoa na Slaviji pomeren je za 31. avgust odlukom Sekretarijata za investicije, koji ujedno tvrde i da novog produžetka neće biti.

Na platou, na kojem su betonske ploče popucale pet meseci nakon što je obimna rekonstrukcija Trga Slavija završena 16. novembra, sanacija je počela 20. aprila, a sve je prvobitno trebalo da bude završeno sredinom maja.

Rok je kasnije pomeren za kraj juna, a onda za 8. avgust, kada je u Sekretarijat za investicije od firme zadužene za obavljanje nadzora, stigao izveštaj na osnovu kojeg je doneta odluka o produžetku roka, prenose „Večernje novosti“.

„Ovo je poslednji put da pomerimo rok za završetak svih radova na platou na Slaviji“, rekao je sekretar za investicije Luka Petrović.

Kako je naveo, juče su dobili izveštaj firme zadužene za nadzor i na njihov predlog odlučili su da izvođaču daju još nekoliko dana da popravi plato, jer zbog loših vremenskih uslova nisu uspeli da ispoštuju rok.

„Zbog kiše i loših vremenskih uslova imali su poteškoća, pošto tehnologija ugradnje polimer-betona zahteva suvo vreme, odnosno posle poslednjih padavina mora da prođe 24 časa pre njegovog nalivanja“, objasnio je Petrović.

Prema njegovim rečima, ukoliko izvođač ne završi radove do 31. avgusta, postoje dve opcije – ili da plaćaju penale jer kasne, pa da im se isplati manja suma za ono što je urađeno ili da Grad povuče bankarsku garanciju.

„Ceo plato nas je koštao 1,5 miliona evra, dok nas ugradnja tog polimer-betona, koji je i napravio problem, košta nešto manje od 200.000 evra“, kazao je Petrović.

Ukoliko Grad reši da povuče bankarsku garanciju, sledi raspisivanje javne nabavke kako bi se angažovo novi izvođač, a u tom slučaju plato će biti sređen tek na proleće sledeće godine, zbog toga što javne nabavke i dokumentacija iziskuju vreme, a za to što novi izvođač ne bi mogao da počne sa radovima na jesen, jer polimer-beton ne može da se izliva po lošim vremenskim uslovima.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike