najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Spasovdanska litija krenula ulicama Beograda

Spasovdanska litija povodom Spasovdana, slave grada Beograda, krenula je u 11.30 iz Vaznesenjske crkve ulicama Beograda.

Spasovdanska litija na čijem čelu je Jerusalimski krst, a iza njega barjak grada Beograda iz 1938. godine, krenula je iz Ulice admirala Geprata, do Kneza Miloša, Kralja Milana, Knez Mihailovom, Pariskom ulicom, Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije do Vaznesenjske crkve i Admirala Geprata.

Prvo stajanje, kako je najavljeno, biće kod Terazijske česme, drugo kod Saborne crkve, dok je treće i poslednje stajanje u dvorištu Vaznesenjske crkve.

Litiji je prethodila liturgija u Vaznesenjskoj crkvi koju je služio patrijarh srpski Irinej. Liturgiji su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević, koji je ovogodišnji domaćin slave i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prestonicu, u čast obnove i napretka grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje  –  Spasovdan.

Današnji način proslave gradske slave uobličen je 1862. godine, a pošto nije slavljena od 1946. godine, obnovljena je 1992. godine.

Vaznesenje Gospodnje slavi se 40 dana nakon Uskrsa.

(Beta)

1 komentar
  1. Milorad

    Herceg-Novi slavi Spasovdan Jutros u 9 časova održana je liturgija u hramu Voznesenja Gospodnjeg na Toploj, čija je to hramovska slava. U 18 časova održaće se večernja služba a potom kreće velika litija ulicama: Njegoševom, Sava Ilića do vile “Galeb”, a zatim Obalom Nikole Kovačevića, Šetalištem pet Danica do hrama Voznesenja Gospodnjeg. U programu u čestvuju crkveni horovi, kulturnoumjetnička društva, Kolo srpskih sestara, mnogobrojni vjernici kojima se pridružuju turisti, posebno Rusi.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike