U trendu

AFP: Presek svih ubistava režima u Pjongjangu

Ukoliko su severnokorejske vlasti odgovorne za atentat na Kim Džong-Nama, polubrata severnokorejskog vođe Kim Džong-Una, bilo bi to još jedno u nizu ubistava koje je država naručila, prenosi AFP.

Prve navode o atentatu preneli su mediji iz Južne Koreje, navodi se na sajtu britanskih novina „Independent“.

Kim Džong-Nama su navodno u ponedeljak otrovala dva ženska agenta na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru. Koristeći igle, ubole su ga, a potom pobegle taksijem i nalaze se u bekstvu, prenela je južnokorejska televizija „TV Čosun“.

Malezijska policija potvrdila je njegovu smrt, dok se na rezultate obdukcije i dalje čeka.

Mlađi polubrat Kim Džong-Una krije se od 2013. godine, kada je njegov ujak Džang Song Taek pogubljen.

Prvi pokušaj atentata na mlađeg polubrata neuspešno je izveden 2011. godine.

Severnokorejska vlast iza sebe ima niz napada na stranom tlu.

Na vrhuncu Hladnog rata, tim od 31 komandosa poslat je u Južnu Koreju sa namerom da izvrše atentat na bivšeg predsednika te zemlje, Park Čung-Hija. Zaustavljeni su 100m pre predsedničke rezidencije (Plave kuće), gde je izbila pucnjava koja je odnela 90 južnokorejskih života, uglavnom civila koji su se nalazili u obližnjem autobusu.

Od 31 komandosa, samo dvojica su preživela – jedan je pobegao nazad u Severnu Koreju, dok je drugi uhvaćen.

Severnokorejski tajni agenti ubili su 21 osobu, uključujući četiri ministra Južne Koreje prilikom napada u gradu Rangun u Mjanmaru.

Tempirana bomba postavljena je ispod krova u Mučeničkom mauzoleju unutar grada sa namerom da se ubije tadašnji predsednik Južne Koreje, Čun Du-Hvan, ali je eksplodirala pre njegovog dolaska, pa je teže povrede pretrpela samo njegova pratnja.

Tri severnokorejca su tom prilikom pobegla sa lica mesta, jedan je ubijen, a dvojicu su uhapsile vlasti.

Još jedan od napada dogodio se iznad Andamanskog mora kada je bomba eksplodirala u avionu na letu iz Bagdada do Seula. Avion se srušio u more i poginulo je svih 115 putnika i članova posade.

Odgovorni za napad su nađeni u Bahreinu, gde je jedan operativac izvršio samoubistvo tako što je progutao cijanidnu pilulu sakrivenu u cigareti nekoliko trenutaka pre nego što je trebalo da bude uhapšen.

Drugi operativac, Kim Hjon-Hi, uhvaćena je i odvedena u Seul, gde je kasnije na sudu priznala krivicu, dodajući da joj je cilj da ometa Olimpijske igre u Seulu 1988. godine. Osuđena je na smrt, ali je kasnije pomilovana.

Južnokorejski diplomata Čoj Duk-Keun nađen je mrtav u Vladivostoku 1996. godine u, kako su južnokorejski mediji opisali, napadu iz osvete za 25 severnokorejskih podmorničara koji su poginuli nakon što se njihova podmornica nasukala prilikom pokušaja infiltracije Južne Koreje.

Ji Han-Jong, nećak Kim Džong-Namove majke Sun Hje-Rim, ubijen je ispred svog doma 1997. godine. Dvojica napadača nikada nisu uhvaćena. Ji je živeo u Južnoj Koreji otkad je dezertirao 1982. godine.

Kao razlog za ubistvo navodi se da je u knjizi, koju je ranije objavio, izneo neke od detalja iz života severnokorejskog vođe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.