U trendu

Bugarska: Izlaznost do devet sati 3,6 odsto birača

SOFIJA – Na parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Bugarskoj do devet časova glasalo je 3,6 odsto birača, saopštio je izvršni direktor Agencije „Galup internešnal Balkan“ Prvan Simeonov.

Izlaznost je u odnosu na parlamentarne izbore u novembru 2021. godine manja za 0,4 procenata, kada je do devet sati glasalo oko četiri odsto birača, prenosi Bugarski nacionalni radio.

Simeonov je pozvao birače da ne obraćaju pažnju na rezultate koje će različiti mediji u međuvremenu lansirati, jer se prve projekcije rezultata očekuju tek u ranim popodnevnim satima.

Prema ranijim podacima agencija za ispitivanje javnog mnjenja, pred izbore je stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) povećala prednost u odnosu na glavnog rivala, reformističku partiju Nastavljamo promene (PP), preneo je Rojters.

Očekuje se da će izbori dovesti do rascepkanog parlamenta sa najviše osam političkih partija, pokazuju istraživanja javnog mnjenja koja su sproveli Alfa riserč, Trend i Galup internešenel.

Nijedna partija neće imati većinu, što će značiti da će se voditi teški pregovori o formiranju vladajuće koalicije, navodi se u anketama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.