U trendu

Cena nafte vrtoglavo raste, Amerika preti

Cene nafte na svetskim berzama su porasle za 10 odsto, dok je predsednik SAD Donald Tramp naredio da se u slučaju potrebe otvore naftne rezerve kako bi se stabilizovalo tržište energenata.

„Zbog napada na Saudijsku Arabiju koji može uticati na cenu nafte, naložio sam da se pusti u opticaj nafta iz strateških naftnih rezervi, ako to bude bilo potrebno, u obimu koji je dovoljan da tržište bude snabdeveno“, napisao je Tramp na tviteru.

Nafta je jutros, nakon otvaranja berzi, poskupela za skoro 10 odsto. Cena marke Brent na londonskoj berzi iznosi 66,23 za barel, što je za 9,98 odsto više od prošlonedeljne cene, dok se nafta VTI na Njujorškoj berzi trguje za 59,69 dolara, što predstavlja rast od 8,82 odsto.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su Sjedinjene Države spremne „kao zapeta puška“ za potencijalni odgovor na napad na naftna postrojenja Saudijske Arabije, kao i da Vašington pretpostavlja ko stoji iza napada na saudijske naftne objekte i da su spremni na odlučne akcije, ali da se čeka potvrda Rijada.

„Ima razloga da verujemo da znamo ko je krivac, kao „zapeta puška“ smo, ali čekamo da čujemo od Kraljevine za koga oni veruju da stoji iza ovog napada“, napisao je Tramp na Tviteru.

U noći između petka i subote izveden je napad sa deset dronova na dva saudijska naftna objekta u vlasništvu državne kompanije „Saudi Aramko“. Napad je izazvao smanjenje isporuka nafte na tržištu energenata u visini od 5 miliona barela dnevno.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski Huti, ali Vašington smatra da iza svega stoji Teheran.

(Tanjug/Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)