najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da li bi zbog Bregzita istorija Evrope mogla da krene unazad?

Ukoliko Britanija bude glasala za napuštanje Evropske unije, to će najverovatnije pokrenuti proces osipanja političkih i bezbednosnih struktura na kojima je izgrađen evropski poredak posle Drugog svetskog i Hladnog rata, navodi Rojters u analizi posvećenoj predstojećem referendumu.

Britanska agencija stoga konstatuje da bi istorija Evrope mogla da krene unazad.

Čak i ako Britanci budu glasali za ostanak u EU, nasleđe bolne debate, rastući trend nacionalnih referenduma o pitanjima Unije i raspoloženje protiv globalizacije i internacionalnizovanih elita s obe strane Atalantika neće u skorije vreme izblediti, navodi se u Rojtersovoj analizi.

“Koliko daleko i brzo se zaraza može raširiti u slučaju Bregzita, niko ne može predvideti, ali nemojte očekivati da će se to zaustaviti na samo jednoj zemlji koja se udaljava od EU”.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, istoričar i bivši poljski premijer koji se protivio komunističkoj vladavini u istočnoj Evropi i borio se za ulazak u EU, prošle nedelje je upozorio da bi Bregzit “mogao da bude početak destrukcije ne samo EU, već i celokupne zapadne političke civilizacije”.

Šef Forin ofisa Filip Hamond poručio je da bi izlazak Velike Britanije iz EU bio nepovratan i da bi zemlja mogla ponovo da se pridruži bloku samo pod uslovima koji bi za nju bili neprihvatljivi.

“Poruka koju pokušavamo da pošaljemo Britancima jeste da je to nepovratan proces – ako odluče da izađu, više nema povratka”, rekao je Hamond novinarima pred početak sastanka šefova diplomatija u Briselu.

Poslednje ankete pokazuju da više Britanaca, 53 odsto, podržava ostanak u EU, dok je 47 odsto za izlazak iz Unije.

To su podaci agencije za društvena istraživanja “NatCen”, a anketa je obavljena u periodu od 16. maja do 12. juna. U njoj je učestvovalo 1.632 ispitanika.

U međuvremenu, britanska štampa nastavlja da se opredeljuje za neku od strana.

Poslednji u nizu je “Dejli telegraf” koji se priklonio izlasku iz EU i pozvao glasače da u utorak štikliraju “leave”.

Referendum o sudbini Britanije u EU održava se u četvrtak, 23. juna.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Louis Krstic

    Ne pričaju zato što znaju nego zato što u sebi imaju strah. Strah goni psa da laje na sav glas. Na ovoj planeti neko poželi moć i počinje je gomilati i jačati. Ona raste i raste i raste. A onda, pošto moć ne trpu mnogo moćnih unutar sebe, počinja da se raspada i to je večiti proces na ovoj planeti. Ne podseća li vas ovo na krpelja koji sisa krv, puni se i raste sve dok ne pukne. Hteli ili ne taj proces je ‘prirodan’ za stanje svesti koje zovemo humanim. Jedino ako čovečanstvo nadraste taj nivo svesti onda će i pravila igre biti promenjena. Postaće mnogo suptilnija a nikako slađa (bar ne u nižim svetovima). To je proces koji goni čoveka da iskustvima podiže svoju svest i približava se Sebi kakvim i treba biti. Požurimo!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike