U trendu

Galijasevih o ukidanju finansiranja smestaja migranata u BiH

BANJALUKA – Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da „iza odluke Međunarodne organizacija za migracije da ukine finansiranje smeštaja i ishrane policijskih službenika MUP-a Republike Srpske angažovanih kao ispomoć GP BiH u nadzoru granice stoje pojedini sarajevski politički krugovi.

Cilj tih političkih krugova u Sarajevu je potpuna kontrola migracije i nesmetan nastavak procesa povratka džihadista iz Sirije.

Galijašević je istakao da Policija Republike Srpske predstavlja smetnju i veliku prepreku u realizaciji takvog cilja i potrebno je skloniti, jer je to jedini način da federalni MUP izađe na granicu Srbije i Republike Srpske.

“ Ostanak Policije Republike Srpske na granici sa Srbijom sabotiraju i ljudi (bivsiministar bezbednosti BiH) Dragana Mektića koji imaju upliva u IOM. Njihova želja je da što više migranata uđe u BiH kako bi IOM-u pripala što veća sredstva koja EU daje za zbrinjavanje migranata. Ta sredstva do sada nisu ulazila u budžet zajedničkih institucija BiH, već su direktno uplaćivana IOM“, kaže Galijašević.

S druge strane, istakao je, „Mektić i njegovi podanici nikako ne mogu da se pomire sa činjenicom da je Fahrudin Radončić novi ministar bezbednosti u Savetu ministara i na sve načine žele da sabotiraju njega i njegov rad“.

„Svakom normalnom čoveku je cilj da se izbori sa migrantskom krizom i da se zaustavi talas migranata koji preti BiH u još većem obimu, osim prethodnom ministru bezbednosti Draganu Mektiću i prošlom sazivu Saveta ministara“, rekao je Galijašević za Srnu.

Podsetio je da je Radončić odmah po preuzimanju funkcije pokazao spremnost da se BiH suprotstavi sve većem prilivu migranata, što nije bio slučaj sa Mektićem.

Podsetio je da u protekle tri godine, koliko traje migrantska kriza u BiH, nije promenjen nijedan zakonski ili podzakonski akt, dozvoljeno je da migranti ulaze kako su hteli bez bilo kakve identifikacije i „sada u BiH postoje ogromni bezbednosni problemi, a sve zahvaljujući neradu i inertnosti Mektića i prethodnog saziva Saveta ministara“.

„Ova odluka IOM prvo o ukidanju finansiranje smeštaja i ishrane policijskih službenika MUP-a Republike Srpske, a potom produženje do 31. marta nije slučajna, jer je reč o veoma skromnom iznosu novca i skromnim izdvajanjama, tako da nije to pitanje finansijske prirode, već izričite političke, odnosno – skloniti pripadnike MUP-a Republike Srpske sa granice sa Srbijom“, naveo je.

Galijašević kaže da i ova „jednokratna produženja“ finansiranja smeštaja i ishrane policijskih službenika MUP-a Srpske to potvrđuju, jer vise kao „mač nad glavom“ s obzirom da u svakom trenutku finansiranje može biti ukinuto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.