U trendu

Mekejn: Jedan premijer mi reče da je američka reč – najjača

Američki senator Džon Mekejn izjavio je u autorskom tekstu za Vašington post da mu je tokom nedavne posete Balkanu, premijer jedne od tih zemalja rekao da ni u jednom regionu sveta reči američkih zvaničnika ne znače više nego tu.

On je na pitanje šta SAD mogu da urade kako bi se poboljšalo stanje na jugoistoku Evrope, dao dva odgovora:

„Prvo, SAD moraju da se pojave. Kako mi je jedan premijer jedne zemlje koju sam posetio rekao, ni u jednom drugom region sveta reči americkih lidera nemaju toliku težinu ili toliko šanski da pokrenu na akciju prema napretku. Zbog toga je važno da visoki američki zvaničnici stalno angažuju i češće posećuju region,“ rekao je Mekejn.

Drugo, kako je naveo, SAD moraju da nastave da podržavaju nacije u svojoj nameri da se uključe u evroatlansku zajednicu, u NATO i EU.

„To znači da SAD moraju da održe podršku za programe koji podržavaju vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Moramo da ohrabrimo EU da, uprkos svojim teškoćama, ostavi vrata otvorenim za zemlje jugoistočne Evrope koje se nadaju ulasku“, napisao je Mekejn.

On je ujedno kritikovao rastući uticaj Rusije u tom delu starog kontinenta nazivajući ga “malignim“.

“Ovog meseca sam proputovao kroz sedam država jugoistočne Evrope, zaustavio sam se u Sarajevu, stajao sam na ćošku koji je promenio svet, gde je metak ubice usmrtio Franca Ferdinanda i izazvao nasilje i rat koji su obeležili prvu polovinu 20. veka… Jugoistok Evrope, region koji se nalazi na raskršću istorije, još jednom se sukobljava sa rastućim izazovima. SAD moraju da obrate veću pažnju na to“, naveo je Mekejn.

Prema njegovim rečima, ekonomski razvoj u regionu nije dovoljan da obezbedi mladima mogućnosti da iskoriste svoje živote na pravi način u svojim domovinama.

“Uništene državne firme, zastareli zakoni i rasprostranjena korupcija stoje na putu ispunjavanja ekonomskog potencijala. Izbeglička kriza je povećala probleme, a političke tenzije su u porastu. Makedonija je u središtu političke krize, u Albaniji opozicija blokira rad parlamenta od fenruara. Nije jasna dalja budućnost Bosne i Hercegovine, a poslednje provokacije su povećale tenzije između Kosova i Srbije, sprečavajući napredak u normalizaciji odnosa između dve države“, napisao je on.

Kako je istakao, „tužna zaostavštvina etničkog i religijskog konflikta, visok nivo nezaposlenosti mladih i drugi faktori čine jugoistok Evrope pogodnim tlom za razvoj terorizma“.

Senator nije propustio priliku da “potkači“ i Rusiju, prenosi B92..

“Možda je najgore od svega to što Rusija nastavlja da širi svoj maligni uticaj na region i sprečava zemlje jugoistočne Evrope da same biraju svoju budućnost. Najdramatičniji primer je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, koji je podržala Rusija, kako bi sprečila njeno članstvo u NATO. Vladimir Putin će da uradi sve kako bi povratio rusku imperiju“, istakao je Mekejn.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.