U trendu

Nemci bi opet da uvedu vize za Srbiju

Balkanci vrše ekstremno velike zloupotrebe prava na azil i zato je potreban vizni režim, između ostalog i sa Srbijom.

To je stav premijera Vlade Bavarije i lidera Hrišćansko-socijalne unije Horsta Zehofera, koji je izneo za list Minhner merkur.

„Nama je potrebna vizna obaveza za Srbe, Crnogorce, Makednce, Bosance i Albance“, rekao je Zehofer i dodao da bi Evropska komisija, koja se tako intenzivno brine o planovima za uvođenje putarina, mogla nađe da se u istoj meri pobrine i za zaštitu evropskih granica.

Zehofer je, na pitanje da li bi ministri unutrašnjih poslova, u pitanju izbeglica, trebalo oštrije da deluju, rekao da bi se povratak odbijenih azilanata morao jače nego do sada da sprovodi i da bi u Nemačkoj, najkasnije do septembra, više balkanskih zemalja trebalo da bude proglašeno zemljama sigurnog porekla, kako bi se onda brže mogli vraćati odbijeni podnosioci zahteva za azil.

Zehofer je, pri tom, naglasio, da se on uvek zalaže za solidarnost i humanost.

„Mi moramo, međutim, ovde praviti razliku između ljudi kojima je stvarno potrebna zaštita, kao na primer onih iz Sirije i onih, koji kod nas nemaju nikakvu perpektivu ostanka, pošto su došli iz zemaljla u kojima nema osnova za bežanje, kao na primer, iz balkanskih država“, rekao je Zehofer.

Komentarišući raspoloženje Bavaraca prema azilantima i izbeglicama, Zehofer je rekao da je već mesecima postojao jedan neverovatan talas spremnosti da se pomogne, ali da se situacija promenila i to, upravo, zbog balkanskih zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.