U trendu

Novi francuski ministar unutrašnjih poslova uskoro će se sastati sa Salvinijem

Novi francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner izjavio je da će nastaviti sprovodjenje prioriteta svog prethodnika Žerara Kolomba i dodao da će se uskoro sastati s evropskim kolegama, medju kojima sa italijanskim ministrom Mateom Salvinijem, preneo je danas list Žurnal di dimanš (Journal du dimanche).

Kastaner je u dugom intervjuu listu rekao da je zabrinut zbog situacije s migrantima na španskoj granici i dodao da će uskoro imenovati koordinatora za bezbednost u cilju bolje kontrole i koordinacije sa španskim vlastima.

Novi ministar je dodao da će sa Salvinijem razgovarati o jačanju saradnje policije dve zemlje, nakon što je Salvini juče uputio policijace na granici s Francuskom posle video snimka meštana na kojem francuska policija u Italiju vraća tri osobe zbog nevažećih dokumenata.

„Saradnja sa italijanskom policijom je dobra ali shvatam je potrebno jačanje te saradnje“, rekao je Kastaner ne želeći da komentariše Salvinijeve mere.

Odnosi Italije i Francuske zategnuti su poslednjih meseci. Italija optužuje evropske partnere, posebno Francusku, za nedostatak pomoći u rešavanju priliva migranata kojih je došlo oko 700.000 u Italiju od 2013. godine.

Kastaner je rekao da će nastaviti primenu prioriteta prethodnika, medju kojima su pored migrantske kontrole, poboljšavanje uslova rada policije i sprečavanje nasilja na periferiji velikih gradova.

Njemu će na funkciji ministra unutrašnjih poslova pomagati Loran Ninjez, aktuelni direktor službe za unutrašnju bezbednost (DGSI).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.