U trendu

Osumnjičeni za ubistvo Kucijaka u pritvoru do suđenja

BRATISLAVA – Slovački sud naredio je pritvor do dana početka suđenja za četiri osobe osumnjičene za ubistvo istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, saopštilo je danas državno tužilaštvo.

Ubistvo Kucijaka i njegove verenice, koje se dogodilo u februaru, izazvalo je proteste širom Slovačke i potreslo vladu tadašnjeg premijera Roberta Fica.

Kako prenosi Rojters, tokom policijske akcije izvedene u četvrtak ujutru, uhapšene su tri osobe protiv kojih je u petak podignuta optužnica za ubistvo.

Četvrta osumnjičena osoba je žena koja je smeštena u pritvor u petak, odvojeno od njih troje, a protiv nje je podignuta optužnica za saučesništvo u ubistvu, što podrazumeva moguće pomaganje, planiranje, naredbu ili organizaciju ubistva, prenosi agencija pozivajući se na navode advokata porodice Kucijak Danijela Lipšica.

Vlasti, kako se navodi, nisu objavile više informacija o osumnjičenima i još nije poznato kada će suđenje početi.

Slovački tužilac je ranije ovog meseca kazao da je ubistvo Kucijaka najverovatnije naručeno i povezano sa njegovim istraživačkim radom.

U njegovoj poslednjoj priči, koja je posthumno objavljena, govori se o Italijanu koji živi u Slovačkoj, a koji je u prošlosti poslovno sarađivao sa dvojicom Slovaka kasnije zaposlenih u kabinetu tadašnjeg premijera Ficoa.

Obojica Slovaka su nakon objavljivanja podneli ostavku, ali su negirali povezanost sa ubistvom Kucijaka.

Njihov nekadašnji poslovni partner Italijan je takođe negirao umešanost u ubistvo i povezanost sa mafijom, ali je u martu uhapšen i izručen Italiji, pod nalogom za trgovinu drogom.

Protesti koji su trajali nedeljama na slovačkim ulicama, doveli su do ostavke tadašnjeg premijera Ficoa, ali je njegova koalicija ostala na vlasti sa novim premijerom Peterom Pelegrinijem koji dolazi iz partije Smer, na čijem čelu je još uvek Fico, podseća agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.