U trendu

Pelosi: SAD ostaju posvećene podršci Tajvanu

Predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, koja predvodi delegaciju Kongresa u poseti Tajvanu, izjavila je danas da SAD ostaju posvećene podršci Tajvanu.

„Danas se svet suočava sa izborom između demokratije i autokratije. Odlučnost Amerike da očuva demokratiju ovde na Tajvanu i širom sveta ostaje čvrsta“, rekla je ona tokom sastanka sa predsednicom Tajvana Cai Jing Ven.

Pelosi je istakla da Tajvan u Kongresu SAD ima podršku obe partije i pohvalila demokratiju na ostrvu.

Cai je zahvalila Pelosi na njenoj dugogodišnjoj podršci i dodala da Tajvan ne odustaje od nezavisnosti.

„Suočen sa namerno pojačanim vojnim pretnjama, Tajvan neće odustati. Čvrsto ćemo podržavati suverenitet naše nacije i nastaviti da držimo liniju odbrane demokratije“, rekla je Cai.

Pelosina poseta povećala je tenzije između SAD i Kine više nego posete drugih članova Kongresa, zbog njene funkcije. Ona je prvi predsedavajući Predstavničkog doma koji je došao na Tajvan u proteklih 25 godina.

Peking, koji Tajvan smatra svojom teritorijom i protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama, uputio je oštre reakcije i sinoć najavio više vojnih vežbi u blizini Tajvana.

Takođe, zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Sje Feng pozvao je ambasadora SAD u Pekingu Nikolasa Bernsa, kako bi mu preneo protest zbog Pelosine posete.

Osim toga, Kina je u pravcu Tajvana poslala grupu od 21 aviona, koja uključuje i borbene avione.

Zvaničnici Tajvana osudili su najavu kineske vojne vežbe.

„Takav čin jednak je izolaciji Tajvana u vazduhu i na moru, takav čin pokriva teritoriju naše zemlje i teritorijalne vode i ozbiljno narušava teritorijalni suverenitet naše zemlje“, rekao je kapetan Đijen-čang Ju na brifingu Nacionalne odbrane Ministarstva.

Kineske vojne vežbe, uključujući paljbu bojevom municijom, počeće u četvrtak i biće najveće vežbe usmerene ka Tajvanu od 1995. godine.

Tada je Kina ispalila rakete tokom velike vojne vežbe, kojom je iskazala nezadovoljstvo posetom tadašnjeg tajvanskog predsednika Li Teng Huija Sjedinjenim Američkim Državama.

Pelosi, koja predvodi delegaciju sa još pet članova Kongresa, sastala se ranije danas sa predstavnicima tajvanskog parlamenta.

Ona će kasnije danas posetiti muzej posvećen ljudskim prava u Taipeiju, pre nego što otputuje u Južnu Koreju, sledeću zemlju na turneji delegacije SAD po Aziji, koja uključuje i Singapur, Maleziju i Japan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.