U trendu

Povezivanje regiona platforma za saradnju

PODGORICA/SOFIJA – Povezivanje regiona je stvaranje nove platforme za saradnju koja će jače povezati Zapadni Balkan, saglasili su se danas u Sofiji učesnici sastanka predsednika vlada zemalja članica NATO Jugoistočne Evrope, saopšteno je iz kabineta odlazećeg predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića.

Učesnici su razgovarali o implikacijama ukrajinske krize i njeno prelivanje na Zapadni Balkan kroz stvorenu krizu hrane i krizu u energetici, kao i povezivanje regiona kroz izgradnju nove strateške saobraćajne infrastrukture.

Krivokapić je, kako se navodi, u obraćanju rekao da je „kriza razaranja u Ukrajini podsetila na sve ono što smo prošli nekoliko puta u našoj istoriji“.

„Sve što se dešava kriza je demokratije u celom svetu, a ova kriza najviše nas pogađa na planu osnovnih životnih namirnica“, rekao je Krivokapić.

Rekao je i da Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj strateških infrastrukturnih projekata, precizirajući da Luka Bar može biti predodređena za transport tečnog gasa, što može biti potencijal za dalje povezivanje u regionu.

Govorio je i o lažnim vestima i predložio stvaranje jakog, zajedničkog centra koji bi se na osnovu veštačke inteligencije bavio procesuiranjem i ispitivanjem lažnih informacija.

Bugarski premijer Petkov, navodi se u saopštenju crnogorske vlade, krizu u Ukrajini okarakterisao je kao krizu bez presedana.

„Ova kriza stvorila je krizu energetike, kao i krizu hrane. Takođe je i prilika da se zemlje Zapadnog Balkana ujedine za dobro svojih naroda i koordinisano deluju“, rekao je Petkov.

On je istakao da su se lanci snabdevanja hranom promenili i da region treba da ima jedinstveni i brzi odgovor i strategiju. On je istakao značaj infrastrukturne povezanosti regiona, predloživši da se koridor osam mora pojaviti na mapi EU.

“Radi se o strateškom prioritetu celog regiona koji povezuje Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku, tj. povezuje Jadransko i Crno more”, kazao je Petkov.

Istakao je da Bugarska očekuje odličnu žetvu i da već sada imaju dovoljno zaliha, kako bi regionu pružili sigurnost u duhu dobrosusedskih odnosa, saopštio je Krivokapićev kabinet.

Navodi se i da je u razgovoru sa premijerom Bugarske dogovoren dalji nastavak saradnje u cilju obezbeđenja osnovih životnih namirnica i spoljnotrgovinske razmene poljoprivrednih proizvoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.