U trendu

Radev: EU ne treba da postavlja ultimatume Venecueli

SOFIJA – Bugarski predsednik Rumen Radev izjavio je da Bugarska treba da se uzdrži od podrške predlogu da Evropska unija prizna lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida za predsednika Venecuele, prenosi bugarska nacionalna televizija (BNT).

Prema rečime bugarskog predsednika, postoji realna opasnost od eskalacije nasilja u Venecueli i od ključnog je značaja da se održi dijalog između vlade i opozicije.

„Politička kriza se može rešiti samo putem organizovanja transparentnih izbora prema ustavu Venecuele i uz podršku međunarodnih posmatrača, ali predlog za zajedničku evropsku poziciju ne vodi ka takvom rešenju“, istakao je Radev.

On je dodao da Bugarska ne bi trebalo da se meša u spor oko Venecuele, i ocenio da je najgore to što bugarska vlada nema svoj stav prema zom pitanju.

„Glavni problem je što bugarska vlada nema svoj stav o Venecueli. Nemam s kim da razgovaram. Vlada se krije iza kolektivne neodgovornosti organa poput Saveta za bezbednost, koji ima ovlaščenja za pitanja iz delokruga unutrašnje bezbednosti, a ne da se bavi međunarodnim pitanjima“, kazao je Radev.

Za bugarskog predsednika Evropa je jaka jer je kolevka demokratije i slobode mišljenja i da upravo zbog toga ona ne treba da bude ta koja postavlja ultimatume.

„U slučaju Venecuele, mešanje vodi do eskalaciju napetosti, uključujući i na međunarodnom planu“, zaključio je Radev.

(Tanjug)

Napišite komentar