U trendu

RSF: Vlada jasno da osudi pokušaje zastrašivanja TV N1

PARIZ – Reporteri bez granica (RSF) pozvali su danas srpsku vladu da javno osudi, a ne da, kako navode, podržava pokušaje zastrašivanja televizije i novinara N1.

RSF u saopštenju navodi da su novinari televizije N1, koju nazivaju jedinim većim nezavisnim televizijskim kanalom, prethodnih nedelja izloženi „neprestanim, sistematskim klevetničkim napadima od strane vlade i provladinih medija“.

Za novinara N1 Miodraga Sovilja kažu da je trenutno „meta eksplozije javnog gneva bez presedana“ i da su je podstakli savetnici predsednika Srbije i provladini mediji koji Sovilja optužuju da je svojim pitanjima o navodno sumnjivoj trgovini oružjem uznemirio predsednika koji je posle nekoliko sati hospitalizovan zbog kardiovaskularnih problema.

Na meti je, dodaje se, i programski direktor N1 Jugoslav Ćosić.

„Jedni cilj ove kampanje zasnovane na diskriminatorskim i uvredljivim izjavama i spekulacijama jeste zastrašivanje i plašenje ovih novinara“, rekla je Polin Adis Mevel, direktorka deska RSF za Evropsku uniju i Balkan.

Ona je podsetila na sastanak iz januara sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, navodeći da je on tada rekao da žali zbog medijske polarizacije i obavezao se da će promeniti stvari kada je reč o klevetama i uvredama u medijima.

„On takođe ima dužnost da stvori okruženje koje ohrabruje postojanje nepristasnog i kritičkog istraživačkog novinarstva“, stoji u saopštenju.

Situacija je, prema oceni Reportera bez granica, sve više zabrinjavajuća u Srbiji koja stalno pada na indeksu RSF o slobodi medija i sada je na 90. od 180. mestu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.