U trendu

Savest mu nalaže: Australijski senator najavio ostavku zbog veza sa Kinom

Istaknuti australijski senator iz redova opozicije Sem Destjari najavio je danas da će podneti ostavku u parlamentu nakon serije navoda o njegovim vezama sa interesima kineskog porekla u Australiji.

Destjari, koji se smatra zvezdom u usponu laburističke stranke, bio je na udaru jer su domaći mediji javili kako je nastojao da ohrabri zamenika šefa stranke da se ne sastane sa kuneskom aktivistkinjom koja se protivi vladi u Pekingu 2015. godine, prenosi Rojters.

„Danas nakon dosta razmišljanja odlučio sam da je najbolje što mogu da uradim za laburističku stranku da se 2018. godine ne vraćam u Senat“, rekao je Destjari.

Odnosi između Australije i Kine postali su napeti od kade je prošle nedelje Kanbera objavila da će zabraniti političke donacije iz inostranstva, kao deo sprečavanja kao deo represije u cilju sprecavanja spoljnih uticaja na unutrašnju politiku, prenosi Rojters.

Prilikom objavljivanja te zabrane australijski premijer Malkom Turnbul posebno je istakao Kinu i naglasio „uznemirujuće izveštaje“ o kineskom uticaju.

Kina je u toku prošle godine za australijsku robu i usluge platila 70 milijardi dolara čime je postala najveći trgovinski partner te zemlje.

Nedavni politički fokus na Destjariijeve veze sa Kinom dobro su došle Turnbulu, kome opada popularnost u zemlji u kojoj su trojica ranijih premijera bili sankcionisani od svojih stranaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.