U trendu

Server: Korekcija granica vetar u leđa RS i Velikoj Albaniji

VAŠINGTON – „Korekcija granica“, odnosno eufemizam za „razmenu teritorija“, je loša ideja, kaže američki analitičar Danijel Server i za to navodi više razloga, a pre svega taj da bi to dalo vetar u leđa zagovornicima samostalnosti Republike Srpske, i Velike Albanije.

„Razmena bi dala vetar u leđa onim kosovskim Albancima koji žele ujedinjene sa Albanijom. To bi išlo u prilog i Albancima u Makedoniji, koji bi takođe želeli ‘Veliku Albaniju’, što bi destabilizovalo Makedoniju“, napisao je Server u autorskom tekstu za portal Peacefare.net, a povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da je spreman da razgovara o „korekciji granica“.

On dalje navodi da je jedan od razloga i to što bi Republika Srpska, koju većinski naseljavaju Srbi i zauzima 49 odsto teritorije BiH, mogla da proglasi nezavisnost i da iznese zahtev za ujedinjenje sa Srbijom, a u tom slučaju bi mogao da se dogodi i recipročan potez bosanskih Hrvata.

„Rusi bi presedan korekcije granica iskoristili u Južnoj Osetiji i Abhaziji u Gruziji, Transnistriji u Moldaviji, kao i Donbasu u Ukrajini. Zato bi Rusima mogla i da se svidi ideja o učlanjenju Kosova u UN, što bi bila pirova pobeda ukoliko se Kosovo uključi u ideju stvaranja ‘Velike Albanije’ ili ako Kina odluči da uloži veto na članstvo Kosova“, rekao je Server.

On ukazuje i da većina kosovskih Srba, a još važnije, srpski manastiri i drugi verski objekti nisu na severu Kosova.

Ljudi i objekti koji se nalaze južno od reke Ibar bili bi, kaže, u opasnosti, i kratkoročno i dugoročno, ukoliko dođe do razmene teritorija.

Nada se, zbog svega, da će se dogovor o toj „lošoj ideji“ veoma teško postići.

„Srbija ima dobre bezbednosne razloge da ne da teritoriju na jugu svog centralnog dela jer se on nalazi na glavnom putu ka moru. Srpska pravoslavna crkva bi bila najveći gubitnik ako dođe do ‘korekcije’. Takođe, Kosovo ima dobre razloge da ne prenagljuje u zahtevu za korekcijom granica koje će teško ostati mirne“, rekao je Server.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike