U trendu

Severna Koreja slavi dan vojske, šesta nuklearna proba ili raketa?

Severna Koreja često obeležava važne datume demonstracijom vojnih kapaciteta, a južnokorejski zvaničnici tvrde da postoji mogućnost da Pjongjang danas povodom proslave dana severnokorejske vojske izvede šestu nuklearnu probu ili ispali interkontinentalnu balističku raketu, prenosi AP.

Agencija ocenjuje da bi ovakvi potezi mogli da predstavljaju test za politiku koju prema Severnoj Koreji razvija predsednik SAD Donald Tramp, koji se izgleda priklonio strategiji u kojoj se naglašava pritisak na Pjongjang uz pomoć Kine, jedinog velikog severnokorejskog saveznika, umesto vojnih opcija ili pokušaja svgavanja vlade Severne Koreje.

Predsednik Kine Si Đinping poručio je danas Trampu da se nada da će sve strane pokazati uzdržanost oko problema Severne Koreje i da se Kina protivi svemu što krši rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Si je tokom telefonskog razgovora sa Trampom rekao da bi sve strane trebalo da izbegnu bilo kakve poteze koji bi pogoršali tenzije, prenela je kineska državna televizija, javlja Rojters.

U međuvremenu, Južna Koreja je danas saopštila da je u pregovorima sa Vašingtonom u vezi zajedničkih vežbi sa udarnom grupom Mornarice SAD, u senci straha od nove nuklearne probe Severne Koreje.

Portparol Ministarstva odbrane Južne Koreje Mun Sang-gjun nije rekao ništa više, sem da su u pregovorima sa Mornaricom SAD.

U nedelju, dva japanska razarača pridružila su se udarnoj grupi zarad zajedničkih vežbi, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike