U trendu

Severna Koreja slavi dan vojske, Ε‘esta nuklearna proba ili raketa?

Severna Koreja često obeleΕΎava vaΕΎne datume demonstracijom vojnih kapaciteta, a juΕΎnokorejski zvaničnici tvrde da postoji moguΔ‡nost da Pjongjang danas povodom proslave dana severnokorejske vojske izvede Ε‘estu nuklearnu probu ili ispali interkontinentalnu balističku raketu, prenosi AP.

Agencija ocenjuje da bi ovakvi potezi mogli da predstavljaju test za politiku koju prema Severnoj Koreji razvija predsednik SAD Donald Tramp, koji se izgleda priklonio strategiji u kojoj se naglaőava pritisak na Pjongjang uz pomoć Kine, jedinog velikog severnokorejskog saveznika, umesto vojnih opcija ili pokuőaja svgavanja vlade Severne Koreje.

Predsednik Kine Si Đinping poručio je danas Trampu da se nada da Δ‡e sve strane pokazati uzdrΕΎanost oko problema Severne Koreje i da se Kina protivi svemu Ε‘to krΕ‘i rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Si je tokom telefonskog razgovora sa Trampom rekao da bi sve strane trebalo da izbegnu bilo kakve poteze koji bi pogorΕ‘ali tenzije, prenela je kineska drΕΎavna televizija, javlja Rojters.

U meΔ‘uvremenu, JuΕΎna Koreja je danas saopΕ‘tila da je u pregovorima sa VaΕ‘ingtonom u vezi zajedničkih veΕΎbi sa udarnom grupom Mornarice SAD, u senci straha od nove nuklearne probe Severne Koreje.

Portparol Ministarstva odbrane JuΕΎne Koreje Mun Sang-gjun nije rekao niΕ‘ta viΕ‘e, sem da su u pregovorima sa Mornaricom SAD.

U nedelju, dva japanska razarača pridružila su se udarnoj grupi zarad zajedničkih vežbi, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.