najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sve manje nade za nestale migrante

Spasilački timovi, koji tragaju za nestalima posle potonuća broda u Sredozemnom moru kod obale Libije sa 600 ilegalnih afričkih migranata, saopštili su danas da ne očekuju da će naći još nekog preživelog.

UNHCR je saopštio da je spaseno skoro 400 osoba, a italijanska obalska straža je dosad pronašla tela 25 migranata.

U operaciji spasavanja učestvuje sedam brodova, kao i helikopteri, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Prema navodima irskih vlasti, čija mornarica učestvuje u akciji, spaseno je 367 osoba, među kojima 12 žena i 13 dece.

Portparol kancelarije UNHCR u Italiji Federiko Fosini izjavio je agenciji AFP da je šest osoba, među kojima i beba, prebačeno na italijansko ostrvo Lampeduza.

Brod sa migrantima juče je zapao u poteškoće 15-ak nautičkih milja od libijske obale kada je i uputio poziv u pomoć, na koji je odgovorila sicilijanska obalska straža. Prevrnuo se kada je na vidiku bio prvi spasilački brod.

Francuski mediji su preneli da su spasilačke operacije odmah pokrenute i omogućile su da se iz vode izvuče više od stotinak preživelih, a izvukla su ih dva broda koja su patrolirala u toj zoni – jedan koji koriste “Lekari bez granica” i jedan koji pripada irskoj mornarici.

Fosi je ranije rekao da se brod prevrnuo i potonuo zato što je bio napravljen od metala, i izrazio zabrinutost da su mnogi ljudi ostali zaglavljeni u olupini.

Sredozemno more je najsmrtonosnija granična oblast u svetu za migrante.

Njih više od 2.000 ove godine je izgubilo život u pokušajima da se brodovima domognu Evrope, a tokom cele prošle godine taj smrtni bilans je iznosio 3.279 ljudi, saopštila je Međunarodna organizacija za migraciju.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike