U trendu

Tramp: Bezbednost naroda apsolutno najviĆĄi prioritet

VAĆ INGTON – Bezbednost američkog naroda „apsolutni je naiĆĄi prioritet“, izjavio je sinoćdnik SAD Donald Tramp, dok se uragan „Florens“ pribliĆŸava istočnoj obali SAD.

Tramp je naglasio da je federalna vlada spremna da reaguje, prenosi AP.

Tramp je takođe proglasio vanredna stanja u Severnoj i JuĆŸnoj Karolini i VirdĆŸiniji, a i otkazao je neke događaje.

Dok se snaĆŸni „Florens“ pribliĆŸava Istočnoj obali SAD, a u delovima tri američke drĆŸave naloĆŸena je evakuacija stanovniĆĄtva, milioni Amerikanaca se pripremaju za moĆŸda jedan od najkatastrofalnijih uragana u tom regionu u proteklim decenijama.

Direktor Nacionalog centra za uragane Ken Grejem upozorio je da su razmere uragana „Florens“ zapanjujuće, prenosi AP.

„Lako bi mogao da pogodi viĆĄe drĆŸava. Ne preti samo priobalju“, rekao je Grejem.

Za obilne kiĆĄe, poplave i nestaĆĄicu struje priprema se i VaĆĄington, čija je gradonačelnica Mjuriel Bauzer proglasila danas vanrednu situaciju, navodeći da je to nuĆŸan korak kako bi se obezbedili resursi i podrĆĄka s obzirom na viĆĄednevne padavine koje se očekuju.

Jutros je, po lokalnom vremenu, „Florens“ bio oluja četvrte kategorije, a očekuje se da će se pojačati do petog stepena dok usporava iznad veoma toplih voda okeana kod Severne i JuĆŸne Karoline.

Sve ukazuje da narednih dana predstoji snaĆŸniji, sporiji, obimniji i vlaĆŸniji uragan, navode meteorolozi.

Oluje jačine kategorije pet imaju potencijal da izazovu katastrofalne posledice, napominje AP.

Oluja se trenutno nalazi oko 640 kilometara juĆŸno od Bermuda i kreće se brzinom od oko 210 kilometara na sat.

Očekuje se da će se glavni deo padavina sručiti duĆŸ obale, gde je nivo mora već porastao u četvrtak petak i subotu plaveći viĆĄe drĆŸava i izazivajući poplave opasne po ĆŸivot.

Prema prognozama, oluja će se sručiti u petak najverovatnije u Severnoj Karolini, u blizini granice s JuĆŸnom Karolinom.

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju u JuĆŸnoj i Severnoj Karolini, ĆĄto olakĆĄava pruĆŸanje federalne pomoći.

NaloĆŸena je evakuacija milion i po stanovnika u priobalnim delovima JuĆŸne i Severne Karoline, kao i VirdĆŸinije.

„VaĆĄington post“ navodi da je ovako obimna evakuacija naloĆŸena na osnovu iskustava iz proĆĄlogodiĆĄnje sezone uragana, koji su pogodili Teksas, Floridu i Portoriko.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper izjavio je da će „oko uragana“ preći preko teritorije te drĆŸave i pozvao stanovniĆĄtvo da se pripremi za visoke talase, snaĆŸne vetrove i poplave.

Guverner JuĆŸne Karoline Henri Mekmaster naredio je početak evakuacije za danas u podne po lokalnom vremenu, a odluka se odnosi na svih osam okruga duĆŸ obale Atlantika, uključujući i najveći grad te drĆŸzave Čarlston.

Mekmaster je procenio da će oko milion ljudi napustiti svoje domove.

„Ovo je veoma opasna oluja. Moramo je shvatiti krajnje ozbiljno. U vaĆŸnoj smo i smrtonosnoj ĆĄahovskoj igri sa uraganom Florens“, rekao je on danas novinarima.

Guverner VirdĆŸinije Ralf Nortam je naloĆŸio početak evakuacije za delove te američke drĆŸave koji su u niskoj priobalnoj oblasti, gde ĆŸivi 245.000 stanovnika.

On je pozvao stanovniĆĄtvo da se pripremi za nalet uragana koji će zahvatiti čitano područje VirdĆŸinije.

Na očekivanoj putanji uragana nalazi se i nekoliko nuklearnih centrala, jame sa pepelom i drugim industrijskim otpadom, kao i otpadom sa farmi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.