U trendu

Tramp izlaže nacionalnu strategiju – Kina glavni konkurent

Američki predsednik SAD Donald Tramp izložiće u ponedeljak novu nacionalnu bezbednosnu strategiju SAD zasnovanu na njegovoj politici „Amerika na prvom mestu“ i u njoj će, između ostalog, jasno označiti Kinu kao konkurenta, javlja Rojters pozivajući se na dva neimenovana visoka američka zvaničnika.

Agencija podseća da je Tramp hvalio kineskog predsednika Sija Đinpinga, ali je istovremeno zahtevao od Pekinga da poveća pritisak na Severnu Koreju u vezi sa njenim nuklearnim programom i promeni trgovinsku praksu kako bi ona više odgovarala SAD.

Navodi se da su zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, kazali da na nacionalnu bezbednosnu strategiju, koju će Tramp izložiti tokom govora, ne treba gledati kao na pokušaj obuzdavanja Kine, već kao na ponudu da se jasno sagledaju izazovi koje Kina predstavlja.

Rojters navodi reči jednog od zvaničnika da se još uvek radi na nacrtu strategije i da bi ona mogla i da preokrene izjavu demokratskog predsednika Baraka Obame iz septembra 2016. o tome da su klimatske promene pretnja po bezbednost.

Zvaničnici su kazali da će republikanac Tramp izložiti spoljnopolitičke prioritete i naglasiti posvećenost odredbama politike „Amerika na prvom mestu“ poput jačanja američke vojske, suprotstavljanja islamističkim ekstremistima i menjanja trgovinskih odnosa sa ciljem da SAD postanu konkurentnija privreda.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike