U trendu

U Kašmiru posle sukoba najavljen štrajk, zatvorene škole i fakulteti

Veći deo Kašmira pod indijskom upravom danas je u blokadi ili zbog bezbednosnih mera vlasti ili štrajka na koji su pozvali separatisti koji se bore protiv indijske vlasti, dan posle protesta i sukoba u kojima je poginulo 16 boraca i četiri civila.

Najmanje 13 pobunjenika i troje vojnika indijske vojske ubijeno je u borbama juče u tri odvojena okršaja u južnom delu Kašmira gde su pobunjenici oživeli proteste protiv indijske kontrole nad tom oblasti. Dok su trajali okršaji masovni antiindijski protest izbili su u nekoliko delova Kašmira pod indijskom kotnrolom, u kojima je najmanje četiri civila je ubijeno a desetine povredjeno.

Naoružana policija i pripadnici paravojske u opremi za suzbijanje demonstracija rasporedjeni su u velikom broju širom tog regiona danas i patroliraju ulicama u očekivanju antiindijskih protesta i sukoba.

Vlasti su takodje uvele policijski čas u starim delovima glavnog grada Srinagara, urbanog centra protesta protiv indijske uprave.

Tamo gde delove grada nisu zatvorile vlasti iz bezbednosnih razloga zatovrene su prodavnice čiji vlasnici se odazivaju na poziv na štrajk separatističkih vodja. Separatisti koji osporavaju indijski suverenitet nad Kašmirom pozvali su na štrajk zbog nastradalih u jučerašnjim sukobima.

Vlasti su zatvorile škole i fakultete i otkazale ispite u nastojanju da spreče studentske proteste. One su takodje zatvorile železnicu i prekinule internet servis za mobilne telefone u većini nemirnih gradova, i smanjili brzinu interneta u drugim delovima doline Kašmir, što je uobičajena vladina praksa namenjena smanjenju tenzija i sprečavanju organizovanja  demonstracija protiv Indije.

Vojska je postavila čelične barikade i žilet žicu na raskrsnicama da odseče razne kvartove, u očekivanju protesta.

Himalajska visoravan Kašmir je defakto podeljena izmedju Indije i Pakistana. Od podele 1947. godine Nju Delhi i Islamabad se spore oko kontrole nad tom oblasti, odakle proizilazi separatitička pobuna u indijskom delu Kašmira.

Indija optužuje Pakistan da obučava pobunjenike Laškar-e-Taiba, kao i druge oružane grupe u Kašmiru, što Islamabad odbacuje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.