U trendu

UN: Istražujemo najmanje 35 slučajeva sajber napada S.Koreje

NJUJORK – Eksperti UN su saopštili da istražuju najmanje 35 slučajeva u 17 zemalja vezanih za sajber napade kojima je Severna Koreja nelegalno pribavljala sredstva za svoj nuklearni program.

Kako se navodi u izveštaju UN u koji je uvid imala agencija Asošijejted pres, eksperti UN su pozvali i na uvođenje kazni za brodove koji su kršili sankcije protiv Pjongjanga, snabdevajući Severnu Koreju naftom i benzinom.

Kako se navodi u izveštaju, najveći broj sajber napada bio je uperen protiv susedne Južne Koreje – 10, nakon čega sledi Indija sa tri i Bangladeš i Čile sa po dva napada.

Ostale zemlje koje je Severna Koreja napala po jedan put kako bi se ilegalno domogla sredstava su Kostarika, Gambija, Gvatemala, Kuvajt, Liberija, Malezija, Malta, Nigerija, Poljska, Slovenija, Južnoafrička Republika, Tunis i Vijetnam, navodi se u izveštaju UN.

Severna Koreja je zaradila oko dve milijarde američkih dolara za svoje programe razvoja „oružja za masovno uništenje, kradući od finansijskih institucija i razmenjujući kriptovalute rasprostanjenim i sve naprednijim sajber napadima“, navodi se u poverljivom izveštaju UN u koji je Rojters nedavno imao uvid, a koji sinoć citira i AP.

(Tanjug)

Napišite komentar