U trendu

Ženi je isplatio 500.000 evra, a nije odradila ni dan u kancelariji

Francuski predsednički kandidat desnog centra Fransoa Fijon, koji je dobio predizbore zahvaljujući obećanju da će vratiti moral u francusku politiku, nalazi se u ozbiljnim problemima. Naime, francuski istražioci pokrenuli su preliminarnu istragu afere “Pénélope Gate” kako bi utvrdili da li je Fijon svojoj supruzi Penelope dao “izmišljeni posao” njegove parlamentarne pomoćnice i da li je ona tako, ništa ne radeći, zaradila 500.000 evra.

“Ja sam 35 godina provela u senci, ali sada je izazov drugačiji. Sada se Fransoa kandidovao za predsednika”, rekla je u intervjuu za Le Figaro.

Optužbe je prvi objavio francuski list Le Canard Enchaîné, poznat po satiri i istraživačkom novinarstvu, uz tvrdnju da njihovi novinari ne mogu da pronađu svedoke da je Penelope obavljala konkretni posao. Radila je i primala platu, tvrde, ukupno osam godina: prvo kao pomoćnica svog supruga dok je bio zastupnik, a zatim kao pomoćnica njegovog zamenika Marka Juloda, koji je Fijona nasledio 2002. kada je ovaj ušao u vladu. Na platnoj listi bila je opet 2012. nakon što se Fijonu završio premijerski mandat.

Nedeljnik citira jednog Julodovog pomoćnika koji tvrdi “da nikad nije radio sa njom” i “da je znao samo kao ministrovu ženu”. Takođe navodi da je Penelope zaradila i oko 100.000 evra kao savetnica za publikaciju,  koja je u vlasništvu Marka de Lašarierea, milijardera i prijatelja porodice Fijon.

“Ovo bi moglo da bude bolno za Fijona, doista štetno. Ako se pokaže da je bio izmišljen posao, i to dobro plaćen, tada će to biti važno”, kaže Žerard Grunberg, politikolog sa instituta Sciences-Po.

Preliminarna istraga trebala bi da utvrdi je li bilo “upotrebe javnih sredstava, korporativne imovine i prikrivanja tih dela” – sve ono što je Fijon žestoko osuđivao, predstavljajući se kao moralna vertikala koja zagovara hrišćanske vrednosti, ličnu privatnost i važnost porodičnog života, štednju, “progon” onih koji “ne rade ništa, a dobijaju javni novac” i spremnost na teške rezove ako dođe na vlast – otpuštanje 500.000 javnih službenika.

“Na njemu je da objasni. Ne možete da govorite da ste kandidat poštenja i transparentnosti i onda da ne odgovorite na ovo”, poručio mu je socijalistički kandidat za predsednika Manuel Vals.

Fijon je pokušao da objasni. Tvrdi da je supruga radila za njega i uredno obavljala posao. Potvrdio je i da je radila za spomenutu publikaciju.

“Vidim da je počela sezona blaćenja. Neću komentarisati jer nemam šta da komentarišem i ogorčen sam prezirom i mizoginijom u tom članku. Ona ne bi smela da radi jer je moja žena”, pitao je Fijon, verovatno zaboravljajući sve izjave koje su i on i supruga dali prošlih godina.

Penelope, advokat, nikad nije radila u struci, ljubiteljka konja i seoskog načina života, već decenijama izbegava pažnju. Gradila je imidž supruge posvećene vaspitanju njihovo petoro dece, zbog čega su je francuske novine opisivale kao “ultradiskretnu” i “anti-Karlu Bruni”.

“Nikad nisam bila uključena u suprugov politički život”, rekla je u oktobru 2016., dok je u dokumentarcu 2008. utvrdila da “nema ulogu” i da prati supruga u političkim prigodama, “ali to je granica”. On je u televizijskom intervjuu rekao da je njegova žena ostajala kod kuće dok je on radio kao zastupnik u Parizu. “Nisam imao mnogo vremena da gledam kako naša deca odrastaju jer sam bio zastupnik. To je bilo 24/7, tako da ih je vaspitala njihova majka”, otkrio je, iako je, doduše bez objašnjenja na koji tačan period misli, dodao da je ona bila uključena u kampanje, delila letke i pratila ga na sastancima.

Trenutak izbijanja afere ne može da bude gori za Fijona. Vodi u anketama uoči izbora u aprilu i maju, ali i dalje mu prete Marin Le Pen iz ultradesnog Nacionalnog fronta i sada nezavisni Emanuel Makron, bivši ministar, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.