Bajaga i instruktori: Otkada tebe volim pamet ne slušam

Grupa Bajaga i instruktori formirana je 1984. godine u Beogradu. Bajaga & Instruktori činili su je provereni beogradski muzičari: Momčilo Bajagić Bajaga (gitara, glas), frontmen grupe, Dejan Cukić (gitara, vokal), Miroslav Cvetković (bas), Nenad Stamatović (gitare), Vlada Golubović (bubnjevi), te ika Milenković (akustična gitara).

Tokom rada sa Ribljom čorbom Bajaga je napisao niz nepretencioznih, duhovitih pop pesama koje se nisu uklapale u stil grupe, pa je rešio da ih objavi na solo ploči. Spontano je okupio saradnike na ploči „Pozitivna geografija“, 1984. godine. Sa ploče su se izdvojile pesme: Limene trube, Tekila-gerila, Mali slonovi.

Prijem Bajaginih pesama izazvao je potrese u Ribljoj Čorbi. On je 1984. godine dobio otkaz u matičnoj grupi i otvoren prostor da se posveti svojoj matičnoj karijeri. Krajem godine Bajaga je dobio titulu rokera godine (po anketi lista Rok), a njegova ploča je stavljena na prvo mesto. Početkom 1985. godine snimili su ploču „Pozitivna geografija“ na kojoj je svirao čitav niz proverenih muzičara. Ploča je ponudila efektne hitove: 220, Dvadeseti vek, Zažmuri, Sa druge strane jastuka, Dobro jutro, dezeri.

Posle nastupa u Tuluzu, grupu naputa klavijaturista Rade Radivojević, a na njegovo mesto dolazi Saša Lokner, koji je pre toga svirao u grupi Galija. Iste godine, grupa je odrala niz uspešnih koncerata, među kojima i koncert na Tašmajdanu, te nastup u Moskvi sa grupom Bijelo Dugme 1986. godine, grupa snima album Jahači magle, sa kojeg su se izdvojile: Ja mislim 300 na sat, 442 do Beograda, Strah od vozova, Rimljani, Samo nam je ljubav potrebna, u kojoj je upotrebljen citat All You Need Is Love, Lenona i Mekartnija.

Nedugo nakon ove ploče, grupu naputa Dejan Cukić i osniva Spori ritam bend. Sledeću ploču Bajaga i instruktori snimaju u jesen 1988. godine. Ploča je dobila naziv „Prodavnica snova“ po knjizi italijanskog pisca Dina Bucatija. Ika Milenković se iskazao kao autor sa Bajagom u pjesmama: Ruski voz, ivot je nekad siv, nekad ut i Vesela pesma. Osim njih, sa albuma su se izdvojile: Verujem – ne verujem, Otkada tebe volim i etno – orjentisana Plavi safir. Rezultati sledeće uspešne turneje objavljeni su na duploj ploči „Neka svemir čuje nemir“.

Septembra 1991. Bajaga objavljuje mini LP „Četiri godišnja doba“, na kojem su se nalazile četiri pesme: Dobro jutro, Uspavanka, U koži krokodila, Buđenje ranog proleća, a polovinom 1993. i LP „Muzika na struju“, na kojoj je autor pesama bio Bajaga. Na albumu su se našle: Marinina tema, Nakostrešena mačka, Golubica, Ovo je Balkan, Gde si.

Novembra 1994. nakon koncerta u Prištini, Bajaga raspušta grupu, uručujući direktno otkaze Stamatoviću i Goluboviću. Zajedno sa Loknerom, Bajaga radi muziku za film „Ni na nebu ni na zemlji“, objavljenu na istoimenom albumu, a 1996. objavljuje album „Od bižuterije do ćilibara“, kada je predstavio i nove članove Vladu Negovanovića i Čedu Macuru, pa u tom sastavu sviraju i do danas.

Album „Zmaj od noćaja“ izdat je 2001. godine.

2005. godine, Bajaga i instruktori snimaju album „Šou počinje u ponoć“ i prave dugu pauzu. Tek nakon 7 godina, 2012. godine, izdaju album „Daljina, dim i prašina“.

Posetite oficijalni sajt grupe Bajaga i instruktori.

https://www.youtube.com/watch?v=eQb1jU2t2a0

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.