Bajaga

Momčilo Bajagić Bajaga rođen je u Bjelovaru, 19. februara 1960. godine. U rodnom gradu je proveo samo nekoliko prvih dana života, jer je u vreme porođaja njegova majka bila u poseti rođaku, pa se slavni muzičar tamo rodio tek pukim slučajem; inače je odrastao u Zemunu.

Muzičku karijeru započeo je kao pevač grupe „TNT“, 1974. godine. Kada se ova grupa 1976. godine raspala, prelazi u bend „Ofi“, gde svira bas. Ubrzo, Bajaga sa nekoliko proverenih muzičara osniva grupu „Glogov kolac“, koja je veoma kratko postojala i održala samo jedan koncert.

Krajem 1978. godine Bajaga je postao član „Riblje čorbe“, grupe sa kojom je narednih godina snimio pet albuma. Bajaga je komponovao muziku za veći broj pesama, a kompletan je autor četiri pesme ove legendarne grupe. Veliki broj pesama koje je napisao nije se uklapao u stil muzike „Riblje čorbe“, te je Bajaga odlučio da ih objavi na solo albumu. U početku nije imao nameru da napusti „Riblju čorbu“, ali uspeh njegovog solo izdanja doveo je do toga da dobije otkaz 1984. godine.

Prvi tašmajdanski koncert „Bajage i instruktora“ ostao je zapamćen jer je održan pod letnjim pljuskom, koji nije predstavljao prepreku ni za bend ni za publiku. Krajem osamdesetih godina grupa se našla na vrhuncu karijere. Njeni albumi prodavali su se u blizu pola miliona primeraka.

Ogromna popularnost koju je Bajaga imao u staroj Jugoslaviji nije jenjavala ni posle raspada države. Stvorio je veliki broj hitova, koji se na celom Balkanu i danas slušaju sa oduševljenjem. Sem uspeha na domaćoj sceni, sa grupom je imao i puno uspešnih gostovanja širom sveta.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike