Dajdo – čekajući novi album

Nedavno sam pisao o Džejmsu Blantu. Na redu je drugi u nizu anđeoskih glasova, ništa manje očaravajući. Možda samo malo manje bolan, a više opuštajući od Blantovog, ali jednako snažan i obuzimajući.
Puno ime – Dajdo Florijan Klod de Bonevijal Armstrong (Dido Florian Cloud de Bounevialle Armstrong). Nije ni čudo što je za svoje predstavljanje uzela samo Dajdo. Rođena je 25. decembra 1971. godine. Kažu da je odmalena pokazivala sklonost ka muzici. Već sa šest godina roditelji su je upisali u čuvenu muzičku školu u Londonu „Guildhall School of Music“. Premijerno smo imali prilike da je čujemo na prvom albumu grupe „Faithless“, koju je inače osnovao njen stariji brat i muzički producent Ronald Armstrong, poznatiji kao Rollo, 1995. godine. Na tom albumu Dajdo je otpevala sve prateće vokale, a čak je u pesmi „Flowerstand Man“ bila koautor i glavni vokal. U to vreme, ova britanska pevačica snimila je i album s nekoliko svojih pesama „Odds & Ends“, koji zvanično nije objavljen. On joj je, međutim, pomogao u daljoj karijeri prilikom promocije i sopstvenog predstavljanja.
Ja sam se zaljubio u njen glas kad je objavila svoj prvi samostalni album – „No Angel“, 1999. godine; glas koji je za mene bio pravo otkrovenje na muzičkoj sceni. Ni dan-danas ne umem da opišem kako se osećam dok slušam njene pesme. Znam samo da sam uveče kretao na počinak i ujutru se budio s tim božanskim glasom. U filmu „U stvari ljubav“ (Love Actually), koji je inače jedan od mojih top-pet (obavezno ga pogledajte, ukoliko niste), najupečatljivija i najdirljivija scena ne bi mogla ni da se zamisli bez pesme s tog albuma – „Here with me“. Ovde ću zastati da popijem malo vode, jer u pozadini ponovo čujem poznati glas a srce se u grlo popelo.
Dajdo je sarađivala s mnogim poznatim ljudima iz sveta muzike. Pored Fejtlesa, tu su i Paulin Tejlor, Eminem, Santana… Godine 2001. album „No Angel“ je objavljen i izvan Amerike, u ostatku sveta i postigao uspeh kakav i zaslužuje. Prodat je u više od 13 miliona kopija! Legalnih kopija, da ne bude zabune zbog trenutne situacije kod nas. Ovaj album joj je doneo zaista pregršt nagrada i ogromnu popularnost.
Godine 2003. Dajdo objavljuje i svoj drugi studijski album, pod nazivom „Life for Rent“. Prvi singl, „White Flag“, momentalno izbija na prvo mesto svih svetskih top-lista a album biva zvanično proglašen za najbrže prodavan album u 21. veku. Do danas je prodat u nekih desetak miliona primeraka. A ja sam se još više zaljubio. Svoju uspešnu turneju iz 2004. godine kruniše godinu dana kasnije DVD izdanjem „Dido Live at Brixton Academy“.
Šta sledi dalje? Trenutno, ova diva radi na trećem studijskom albumu s producentom Džonom Brajonom (Jon Brion). Album je planiran za sam početak sledeće godine. Slepo zaljubljen u sve što se tiče ove pevačice, ne sumnjam da će ovaj projekat biti, zapravo, savršen, i da će nas još više vezati. Ono što meni ostaje, posle gomile mejlova i pisama koje sam joj poslao na sve moguće adrese koje sam pronašao s molbom da dođe u naš grad, jeste da lično odem do nje, da je uhvatim za ruku i dovedem, recimo, u Arenu. E, to bi bio poduhvat!
Više informacija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.