Džejms Braun (1933-2006)

Pevač Džejms Braun (James Brown), poznat kao „kum soul muzike“ („Godfather of Soul“), preminuo je u 73. godini života. Pevač je primljen u subotu rano ujuro u Emori Kraford Long bolnicu u Atlanti, u Džordžiji, zbog teške upale pluća. Njegov agent Frenk Kopsidas izjavio je da su porodica i prijatelji pokojnog pevača do kraja polagali nade u njegovo ozdravljenje.

Braunu koji je sa ponosom nosio nadimak „Mister Dinamit“ pripisuje se i unošenje reči fank u popularni muzički jezik, ali i veliki uticaj na novu generaciju muzičara koja je pokrenula rep i hip-hop kao mejnstrim muzičke pravce. Poznati hit Džejmsa Brauna „Say it Loud (I“m Black and I“m Proud)“ postao je himna tokom turbuletnih šezdesetih godina crnačkog pokreta za građanska prava.

Džejm Braun će ipak ostati upamćen prvenstveno kao pravi šoumen koji se presvlačio i po desetak puta tokom nastupa, kao i po karakterističnom plesu tokom izvođenja svojih navećih hitova. Za života je imao preko 120 hitova, koji su dospeli na top-100 liste mnogih radio i TV stanica a izdao je preko 50 albuma. Primljen je u „Rock „n“ Roll hol slavnih“ 1986. godine zajedno sa ostalim muzičkim legendama poput Elvisa Prislija, Boba Dilana i Čaka Berija, a 1992. godine je dobio počasnog Gremija za životno delo. Godine 1980. igrao je čak i u filmu „Braća bluz“ („The Blues Brothers“).

Iako je imao nesrećno detinjstvo koje je proveo uglavnom radeći na poljima pamuka, Džejms Braun je za života postao jedan od napoštovanijih muzičara svih vremena. U svojoj pedeset godina dugoj karijeri uveo je mnoge inovacije, žanrove i avangardne elemente u popularnu muziku. Iza njega će ostati hitovi: „Please, Please, Please“, „Papa“s Got a Brand New Bag“, „I Got You (I Feel Good)“, „(Get Up I feel like being a) Sex Machine“ i „It“s a Man“s World“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.