najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Eva Braun: Tražim izlaz, beg iz zabluda

Četiri drugara, Milan Glavaški (gitara, vokal), Petar Dolinka (gitara, vokal), Goran Vasović (bas, vokal) i Ljuba Rajić (bubnjevi) počeli su da slušaju muziku i komponuju posle smrti Džona Lenona, a prve demo snimke uradili su 1985. godine. Zvanično, grupu Eva Braun osnovali su u proleće 1991. godine, kada su nastale i prve pesme (“Kuća lutaka”, “Kao da znam”, “Sva tvoja ćutanja”, “Dan pobede”). U septembru iste godine pridružuje im se Ljuba Rajić. Naziv benda nastao je na predlog Gorana Vasovića, nakon gledanja biografskog filma o Adolfu Hitleru i ostali članovi su ga jednoglasno prihvatili, kao veoma neobičnog i istovremeno provokativnog. Sa probama kreću u novembru, kako bi svoj prvi concert održali krajem 1991. godine, u bečejskom “DB Klubu”, gde su izvodili, pored autorskih pesama, i obrade hitova grupa The Beatles, The Byrds, Little Richard-a, kao i domaćeg VIS Idola. Gotovo celu 1991. godinu komponovali su muziku koja će se ubrzo naći na njihovom debi albumu.

Debi album snimali su od februara do aprila 1992. godine. Produkciju ploče uradili su u saradnji sa Predragom Pejićem, vlasnikom studija i velikim prijateljem benda, ponudivši pop pesme, kao što su “Jagodna polja”, “Kuća lutaka”, “Dan pobede” i druge. U vreme snimanja, bend još uvek nije imao izdavača. Međutim, u to vreme, čest gost studija “Do Re Mi” bio je Miša Jakšić, vlasnik Carlo Records- a, za koju je, u to vreme, ugovor potpisao bend Dža ili bu. Usledili su međusobni dogovori i “Prisluškivanja” su objavljena 05. oktobra, pod etiketom Carlo Records, i to svega u 500 primeraka.

Iako izdavanje albuma nije bilo adekvatno marketinški propraćeno, uticajni ljudi iz domaće muzičke industrije su ga zapazili, tako da Eva Braun u redovima svojih fanova dobija Gordana Paunovića, Momčila Rajina, Petra Janjatovića, Bojana Žikića, Nebojšu Pajkića, Tomislava Grujića i Dinka Tucakovića. Do kraja 1992. Godine, momci iz Eve Braun promovisali su svoj debi album na medijima koji su se bavili pop I rock muzikom. U tom period nisu snimali muzičke spotove, tako das u se televizijski nastupi svodili na intervjue I play-back izvođenja pesama. U to vreme, nekoliko pesama su postali hitovi (“Već viđeno”, “Ponekad”, “Sva tvoja ćutanja”).

U januaru 1993. godine Miša Jakšić organizuje turneju Dobri bendovi Vojvodine, u kojoj su, pored Eve Braun, učestvovali bendovi Generacija bez budućnosti, 16x8x23, Gluve kučke, Instant karma, Oružjem protivu otmičara i ostali. Do kraja februara, obišli su sva veća mesta u Vojvodini, a završni koncert održan je u beogradskom KST- u. Ovi bendovi snimili su i obradu pesme “London Calling” britanske grupe The Clash, pod nazivom “Vojvodina zove”, ali pesma nikada nije objavljena.

Nakon završetka turneje Dobri bendovi Vojvodine, Eva Braun počela je sa pripremama za unplugged concert koji je planiran za proleće 1993. godine. To je bio prvi unplugged koncert na našim prostorima i ujedno najbolji živi nastup Eve Braun sa početka karijere. Nastup je tonski snimljen, a mesec dana kasnije objavljen je live album pod nazivom “Unplugged 16.04.1993.”.

Snimanje albuma Pop music trajalo je dugo, uz puno poteškoća. Snimanje je završeno u julu 1995. godine, a album je objavljen 14. decembra 1995. godine. Promovisan je u beogradskom klubu Plato, a jedan od gostiju bio je Vlada Divljan. U februaru 1996. godine, bend je sa njim snimio obradu pesme Idola “Hajde sanjaj me, sanjaj”, sa njihovog albuma “Odbrana i poslednji dani”. Pop Music je bio odlično prihvaćen, kako u krugovima muzičkih kritičara, tako i od strane publike, a po prvi put, jedna pesma se izdvojila kao veliki hit (“Sasvim običan dan”). Publika je jednako dobro prihvatila i ostale pesme sa albuma (“Zmajevi”, “25. avgust”, “Sada ne znam gde sam ne znam šta”).

Najbolje svirke na turneji Pop Music održane su u beogradskom klubu Rex i novosadskom Domu mladih, a koncert održan u julu 1996. godine, u beogradskom SKC-u, bio je poslednji za originalnu postavu Eve Braun. Nakon tog koncerta, članovi benda su se, zbog razmirica definitivno razišli.

U jesen 1996. godine, Vasović je odlučio da ponovo okupi bend. Krajem 1996. godine, Eva Braun je potpisala ugovor za novu izdavačku kuću, Automatic Records iz Beograda, za koji su objavili reizdanje prvog albuma “Prisluškivanja”, sa bonus pesmom “Hajde, sanjaj me sanjaj”. Tokom 1997. godine održali su seriju nastupa koji su bili odlično prihvaćeni, a za samo četiri meseca, od februara do maja te godine, bend je održao više koncerata nego originalna postava za sve vreme svog postojanja.

Posle odličnih vibracija publike Vasović odlučuje da nastavi sa radom i u leto 1997. godine nova postava Eve Braun ulazi je u studio i započinje sa pripremama trećeg studijskog albuma tokom zime 1997. i proleća 1998. godine. Na njemu su gostovali Tina Milivojevic (“Mala prodavnica užasa”), Sergej Trifunović (“Odvedi me iz ovog grada”) i Aleksandra Kovač (“Santa Fe”).

Naredne 1998. godine bend, uz pomoć prijatelja Željka Rakočevića Koleta, dobija poziv za učešće na festivalu “International Pop Overthrow” u Los Angelesu, a uspešan nastup otvorio je mogućnost za snimanje albuma za severnoameričko tržište. Ubrzo ulaze u studio i 1999. godine snimaju album “Nowhere Land”, gde su nalazili su se prepevi hitova Eve Braun na engleskom jeziku, a prevod i adaptacija tekstova bili su povereni Goranu Obradoviću (Popcycle). Bend je, za američko tržište, a u cilju političke korektnosti, ime privremeno promenio u Viva Braun.

Izdavačka kuća Automatic Records 2000. godine objavila je kompilaciju First and Last, na kojoj su se nalazile 22 pesme, i to sve pesme sa albuma Prisluškivanja i Nowhere Land, kao i singlovi “Hajde, sanjaj me sanjaj” i “Vrteška”. Snimljen je i video spot za pesmu “Cabaret Noire”. Ubrzo nakon objavljivanja kompilacije, bendu se priključuje i Saša Džuklevski (gitara), kao pojačanje za live nastupe. Prvi singl koji su objavili bio je “Meg Ryan Blues”. Posle desetine uspešnih koncerata širom Srbije usledio je nastup u beogradskom “Rex”-u, kada Vasović odlučuje da se posveti isključivo studijskom radu.

Posle duže pauze, 2007. godine dolazi do neočekivanog obrta prilikom susreta Vasovića i Glavaškog, gde se rađa zajednička želja da se ponovo okupi prvobitna postava Eve Braun. Dolinka i Rajić prihvataju poziv, a kao pojačanje dolaze Goran Obradović (bas, ex-Popcycle) i iste godine u rodnom Bečeju održavaju come back koncert. Iste godine, pesma “Sasvim običan dan” postaje zaštitni znak reklame za vodu “Rosa”, a ista pesma, uz “Meg Ryan Blues”, koriste se u reklamama za Vip Mobile. Naredne 2008. godine, za izdavačku kuću Label Star objavljuju kompilaciju “Off The Record” na kojoj su se nalazile neobjavljene pesme i demo snimci iz perioda 1997-2006. godina, a za potrebe istog snimaju i singl “Evergrin”. Iste godine ostvaruju zapažene nastupe u beogradskom SKC-u, na novosadskom EXIT festivalu i na niškom festivalu Nisomnia.

Sa radom na novom studijskom albumu pod prvobitnim naslovom “Insomnia” započinju 2008. godine, za koji je Vasović još tada najavljivao da će biti “drugačiji u odnosu na prethodne”. Album koji je u međuvremenu dobio konačni naziv “Playback”. Prvi singl “U izgnanstvu” objavljen je 28. juna 2010. godine. Sledeći singl “Okreni moj broj” objavljen je 2011. godine, a za njega je snimljen i promotivni video spot. U maju 2011. godine objavljen je i treći singl, “Istra”. U novembru iste godine snimljen je video spot za numeru “Primenjena ljubav” u kojoj kao specijalni gost nastupa Vladimir Kolarić Kole (Veliki prezir).

Sledi serija veoma uspešnih nastupa (EXIT festival 2011, nastupi u novosadskom Route 66 i beogradskom Domu omladine u decembru 2011. godine, kao i svirke koje su tokom 2012. godine održavali širom zemlje, uključujući i festival Belgrade Calling), tokom kojih im se na klavijaturama priključuje Albert Seregely.

Posetite sajt grupe Eva Braun.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike