Fredi Merkjuri

Poznati pevač rođen je kao Farokh Bulsara 5. septembra 1946. godine u Zanzibaru, u Tanzaniji. Njegova porodica preselila se u Veliku Britaniju 1959. godine. Još kao srednjoškolac, bio je pevač u nekoliko lokalnih bendova. Godine 1966. upisuje britanski koledž umetnosti.

Svoj bend „Queen“ osnovao je 1971. godine. Pored njega, grupu su činili gitarista Brajan Mej, bubnjar Rodžer Tejlor i basista Džon Dejkon. Ova hevi metal grupa slavu je stekla već 1975. godine hitom „Bohemian Rhapsody“. Ceo album je svojom muzičkom tehnikom i glamuroznim rok spotovima očarao svetsku publiku i nedeljama bio na vrhu svetskih muzičkih top-lista.

Naredni album, „Live Killers“, doneo je nove hitove: „We are the champions“, „Killer Queen“ i mnoge druge, koji su samo podigli rejting grupe i slavnog pevača.

Sve najveće hitove ove grupe napisao je sam Merkjuri. Velika popularnost grupe zadržala se sve do devedesetih godina. Grupa je poznata i po mnogim humanitarnim koncertima za pomoć zemljama Afrike.

Dvadeset trećeg novembra 1991. godine, Merkjuri javno saopštava da je zaražen virusom side. Već sutradan umire u svojoj kući u Londonu. U znak sećanja na velikog pevača, prvi album „Kvina“ je po drugi put publikovan i pesma „Bohemian Rhapsody“ ponovo se našla među najpopularnijim hitovima. Takođe, poznate ličnosti iz sveta muzike ovom pevaču posvetile su veliki koncert, a prihod je išao u fond za borbu protiv side.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.