U trendu

Grammy nominacije

Gangsta rapper Dr. Dre i njegov kontroverzni “štićenik” Eminem podelili su nominacije za najugledniju muzičku nagradu Grammy sa već legendarnim muzičarima kao što su Pol Sajmon (Paul Simon) i bend Steely Dan.

Dr. Dre, pionir gangsta rap-a, alias Andre Jang (Andre Young), nominovan je u pet kategorija (uključujući producenta godine), isto koliko i Bions Nouls (Beyonce Knowles), 19-godišnja frontwoman ženskog R&B trija Destiny’s Child.

Eminem, čiji nasiljem i eksplicitnim jezikom nabijeni stihovi ne prestaju da izazivaju šokove i polemike u javnosti, dobio je četiri nominacije za Grammy, kao i country veteran Vins Gil (Vince Gill).

Po tri nominacije dobili su jazz-rock bend Steely Dan, potom irski U2, bluzer B. B. King i, naravno, Madona (Madonna).

Kantautor Pol Sajmon (Paul Simon) nominovan je u kategoriji ključni album godine za “You’re the One”, izdat ove jeseni, koji se relativno slabo prodaje. Sajmon, inače, u svojoj zbirci ima već 16 Grammy-ja, među kojima su i nagrade za album godine za “Bridge Over Troubled Water”, “Still Crazy After All These Years” i “Graceland”.

Među nominovanima za album godine su i Radiohead za “Kid A” i Beck za “Midnite Vultures”.

Očigledno je da su u većini kategorija podjednako zastupljeni i veterani i nove snage. Mnogi to povezuju sa činjenicom da su organizatori Grammy-ja do sada vrlo često bili predmet kritika i napada da zatvaraju oči pred novim i provokativnim talentima u korist komercijalnih mainstream izvođača.

Ipak, kritiku nisu uspeli da izbegnu ni ove godine. Oštro ih je napalo Udruženje homoseksualaca, ogorčeno što je nominovan Eminem, koji u svojim pesmama, po njihovom mišljenju, šalje “poruke koje raspiruju mržnju”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.