U trendu

Grupa „Suede“ ponovo na okupu

Popularni engleski rok sastav "Suede" ponovo je na okupu. Sada u to više nema nikakve sumnje. Naime, oni su se u martu ove godine, nakon celih sedam godina pauze, ponovo sakupili i nastupili na jednom humanitarnom koncertu u Londonu. Međutim, ni to nije bio pouzdan znak da će nastaviti s radom, jer su i oni sami bili u dilemi. Više ne.
Bend je ponovo aktivan, a zakazani su i novi koncerti. Prvi u nizu biće 7. avgusta na festivalu "Smukfest" u Danskoj. Na zvaničnom sajtu benda još je potvrđeno i da će svirati 7. decembra u čuvenoj londonskoj "O2" areni, što će biti njihov najveći nastup u zatvorenom prostoru ikada.
Podsećamo, grupa "Suede" nastala je početkom devedesetih godina prošlog veka, kao tipičan predstavnik engleske alternativne scene. Vremenom postaju jedan od najvažnijih i najuticajnijih britanskih rok bendova. Proslavili su se već svojim debi izdanjem iz 1993, nazvanim prosto imenom grupe. Iste godine za taj album dobijaju nagradu "Mercury Prize". Svakako najupečatljivija pesma jeste "Animal Nitrate", koja u to vreme ne silazi s vrhova svetskih top-lista. Album je u prvoj nedelji prodat u 100.000 kopija, što je u to vreme bilo gotovo nezamislivo za jedan prvenac. Već naredne godine sledi ostvarenje "Dog Man Star", koji prolazi znatno skromnije. Potom dobijamo albume "Coming Up" (1996), koji je iznedrio čak pet singlova koji su ušli u prvih deset, a zatim i "Head Music" (1999), koji je, kao i prethodnik, lako stigao do mesta broj jedan. Do danas poslednji studijski album benda – "A New Morning" iz 2002. godine, doživeo je potpuni komercijalni neuspeh, te je stoga bilo jasno da će se "Suede" raspasti.
Danas sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je ekipa ponovo na okupu, i to u sledećem sastavu: Bret Anderson (Brett Anderson) – vokal, Met Osman (Mat Osman) – bas, Sajmon Gilbert (Simon Gilbert) – bubnjevi, zatim Ričard Ouks (Richard Oakes) – gitara, i Nil Kodling (Neil Codling) – klavijature. U iščekivanju daljih koraka benda i eventualne najave novog materijala, kao i nastupa, nama ostaje da pratimo njihov rad i da posetimo zvaničan sajt grupe.
Više informacija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar